ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της ΕΕ

Δανία: Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της ΕΕ
Η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ένωσης των 27 κρατών μελών που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας AP Photo/Kamil Zihnioglu

Για το αν η χώρα τους θα συμμετάσχει στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θα διατηρήσει τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt-out) που ισχύει εδώ και 30 χρόνια, αποφασίζουν σήμερα οι Δανοί ψηφοφόροι μέσω δημοψηφίσματος. 

Η Δανία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ένωσης των 27, που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει εξαιρέσεις από αυτήν και από το νόμισμα του ευρώ έπειτα από δημοψήφισμα το 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το οποίο έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη ΕΕ.

Όπως όμως και οι γείτονές της, η Σουηδία και η Φινλανδία, επανεξετάζει την αμυντική στρατηγική μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως Φινλανδία και Σουηδία αποφάσισαν αυτό τον μήνα να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τόσο η Δανία όσο και η Γερμανία έχουν ήδη υποσχεθεί να αυξήσουν ραγδαία τις αμυντικές τους δαπάνες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δανοί υποστηρίζουν στενότερους ευρωπαϊκούς αμυντικούς δεσμούς και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει το στρατιωτικό τους μέλλον.

Αντίστοιχα, ωστόσο, υπάρχει άφθονη σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει μια τέτοια ψήφος σε μια χώρα που είναι ήδη μέρος της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έκανε τη χώρα την τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιστέκεται στη συμμετοχή στην κοινή αμυντική πολιτική, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζει τις χώρες να επαναξιολογήσουν ριζικά την ασφάλειά τους.

Επίσης θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπημετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει φυσικά το πιο σημαντικό μας εργαλείο, αλλά η ΕΕ μας δίνει ένα άλλο εργαλείο για να διασφαλίσουμε την άμυνά μας στα ανατολικά», δήλωσε ο Μόγκενς Γιένσεν, εκπρόσωπος αρμόδιος για την άμυνα των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.

Η Δανία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επισημάνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια.

Η συμμετοχή στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας θα επιτρέψει στη Δανία να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως αυτές στη Σομαλία, το Μαλί και τη Βοσνία.