ΚΟΣΜΟΣ

Η έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, η μεγαλύτερη στην ιστορία του ΔΠΔ

Το ΔΠΔ έχει ήδη αναπτύξει μια ομάδα 42 ερευνητών, ιατροδικαστών και προσωπικού υποστήριξης στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού AP Photo/Peter Dejong

Τρεις ακόμη χώρες προσχώρησαν στην ομάδα που ερευνά φερόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία, καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στο Κίεβο.

Εισαγγελείς από την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) συναντήθηκαν στη Χάγη για να συζητήσουν το καθεστώς των ερευνών για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον οργανισμό δικαστικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurojust, που συντονίζει το έργο των εισαγγελέων.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβακία υπέγραψαν συμφωνία κατά τη διάρκεια διήμερης συντονιστικής συνάντησης για τη συμμετοχή της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας στην Κοινή Ομάδα Έρευνας που θα βοηθήσει στον συντονισμό της ανταλλαγής αποδεικτικών στοιχείων για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει ταυτοποιήσει περισσότερους από 600 Ρώσους υπόπτους για εγκλήματα πολέμου και έχει αρχίσει να διώκει περίπου 80 από αυτούς, δήλωσε η ανώτατη εισαγγελέας του Κιέβου.

Η ουκρανική δικαιοσύνη έχει εντοπίσει χιλιάδες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρεται να έγιναν στο Ντονμπάς, δήλωσε η γενική εισαγγελέας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χάγη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε αυτή την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, που αποτελεί στρατηγική τους προτεραιότητα.

«Εντοπίσαμε χιλιάδες υποθέσεις σε σχέση με αυτά που βλέπουμε στο Ντονμπάς», δήλωσε η Ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, όπου συνάντησε διεθνείς ομολόγους της.

Η ίδια διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για υποψίες μεταφοράς ανθρώπων, ενηλίκων και ενδεχομένως παιδιών σε διάφορα μέρη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο αυτό μπορεί επίσης να αφορά βασανιστήρια ανθρώπων, δολοφονίες αμάχων και καταστροφές πολιτικών υποδομών, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στις περιοχές του Ντονμπάς που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ρωτούν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε η Βενεντίκτοβα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα της ευρωπαϊκής δικαστικής υπηρεσίας Eurojust.

Συνολικά, η Ουκρανία έχει εντοπίσει 15.000 περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρεται να έγιναν σε όλη τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η γενική εισαγγελέας.

Ο σεβασμός του κράτους δικαίου «απολύτως απαραίτητος» για την ειρήνη, την ασφάλεια

Μετά τη συνάντηση, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είπε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «εργάζεται για να ανοίξει ένα γραφείο στο Κίεβο» για να υποστηρίξει τις έρευνες.

Το ΔΠΔ έχει ήδη αναπτύξει μια ομάδα 42 ερευνητών, ιατροδικαστών και προσωπικού υποστήριξης στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού.

Είπε επίσης ότι η ομαδική εργασία υπογραμμίζει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας στο κράτος δικαίου.

«Νομίζω ότι δείχνει ότι υπάρχει αυτό το κοινό μέτωπο νομιμότητας που είναι απολύτως απαραίτητο, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για τη συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο», είπε ο Χαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης