ΚΟΣΜΟΣ

Δεν «πείθει» η Κίνα τις χώρες του Ειρηνικού για το σύμφωνο εμπορίου και ασφάλειας

Δεν «πείθει» η Κίνα τις χώρες του Ειρηνικού για το σύμφωνο εμπορίου και ασφάλειας
«Μην ανησυχείτε πολύ και μην έχετε άγχος» λέει ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουανγκ Γι, απευθυνόμενος στις χώρες του νότιου Ειρηνικού, θέλοντας να κάμψει την επιφυλακτικότητα έναντι των προθέσεων του Πεκίνου Fiji Government via AP

Στην επί της αρχής άρνηση των χωρών του νότιου Ειρηνικού «προσέκρουσε» η πρόταση που υπέβαλε η Κίναγια τη σύναμψη περιφερειακού συμφώνου ελεύθερου εμπορίου και ασφαλείας, με επιδίωξη να αυξήσει καθοριστικά την πρόσβαση και τον έλεγχό της στην περιοχή, όπου διαγκωνίζεται για επιρροή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Οι χώρες του νότιου Ειρηνικού δίστασαν να συνταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έθεσε στο «τραπέζι» το Πεκίνο κατά τη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Γουανγκ Γι, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Φίτζι, και των ομολόγων του δέκα νησιωτικών χωρών.

Αρκετές χώρες εμφανίζονται να επιθυμούν να καθυστερήσουν τις όποιες διαβουλεύσεις επί του σχεδίου συμφωνίας, ενώ άλλες ζητούν τροποποιήσεις.

Οι σχεδιασμοί εκ μέρους μίας ολοένα και πιο επεκτατικής και παρεμβατικής Κίνας έχουν θέσει σε «συναγερμό» τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίοδο κατά την οποία τόσο η σινο-ρωσική προσέγγιση στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις Μπάιντεν για το φλέγον ζήτημα της Ταϊβάν, έχουν ήδη ανεβάσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Υπ' ατμόν τελεί εξίσου η Αυστραλία, με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι να καταγγέλλει μία «Κίνα που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του κόσμου, όπου η Αυστραλία υπήρξε προνομιακός εταίρος στον τομέα της ασφάλειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Διαβάστε αναλυτικά

Η μεγάλη «μάχη» Κίνας - Δύσης για επιρροή στον Ειρηνικό

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα Φίτζι μετά τη σύνοδο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουανγκ Γι, κάλεσε τις χώρες «να μην ανησυχούν τόσο πολύ και να μην έχουν άγχος» για τις προθέσεις του Πεκίνου.

Ο Γουανγκ δήλωσε ότι κάποιες χώρες αμφισβήτησαν τα κίνητρα της Κίνας για την ενεργή εμπλοκή της στην περιοχή του Ειρηνικού, όμως τόνισε ότι το Πεκίνο στηρίζει και την ανάπτυξη των χωρών στην Αφρική, την Ασία και την Καραϊβική.

«Μην ανησυχείτε πολύ και μην έχετε άγχος, διότι η κοινή ανάπτυξη και ευημερία της Κίνας και όλων των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών θα σημάνει απλώς μεγαλύτερη αρμονία, μεγαλύτερη δικαιοσύνη και μεγαλύτερη πρόοδο για όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Μετά τη συνάντηση -στην οποία πήραν μέρος τα νησιά Σαμόα, Τόνγκα, Κιριμπάτι, η Παπούα Νέα Γουινέα, τα Βανουάτου, τα Νησιά του Σολομώντα, το Νίουε- ο Γουάνγκ Γι επισήμανε ότι οι χώρες συμφώνησαν σε πέντε τομείς συνεργασίας, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω συνομιλίες για να υπάρξει ομοφωνία.

Οι πέντε τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία covid και νέα κέντρα γεωργίας και αντιμετώπισης καταστροφών, αλλά όχι την ασφάλεια.

«Η Κίνα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο για τις δικές μας θέσεις και προτάσεις και τις προτάσεις συνεργασίας με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και προχωρώντας θα έχουμε συνεχείς και σε βάθος συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να διαμορφωθεί ομοφωνία», συνέχισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρεσβευτής στα Φίτζι, Τσιάν Μπο, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συζητήσουν το προσχέδιο της συμφωνίας και το πενταετές σχέδιο «μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία».«Υπήρχε γενικώς στήριξη από τις δέκα χώρες με τις οποίες έχουμε διπλωματικές σχέσεις, αλλά φυσικά υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για συγκεκριμένα ζητήματα», υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός των Φίτζι, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, δήλωσε την ίδια στιγμή ότι οι χώρες του Ειρηνικού θέτουν ως προτεραιότητα την ομοφωνία.

Το Πεκίνο έχει πρότεινει σε δέκα νησιωτικές χώρες του νότιου Ειρηνικού εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας, την προοπτική συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, καθώς και την δυνατότητα πρόσβασης στην γιγάντια κινεζική αγορά του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Η συμφωνία, η οποία διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, καλύπτει τα πάντα, από μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την περιοχή μέχρι την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης για την Covid-19. Καθορίζει επίσης το «όραμα» της Κίνας για μια πολύ στενότερη σχέση με τον Ειρηνικό, ειδικά σε θέματα ασφάλειας, με την Κίνα να προτείνει ότι θα εμπλακεί στην εκπαίδευση της αστυνομίας, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στην ευαίσθητη θαλάσσια χαρτογράφηση και στην απόκτηση μεγαλύτερης πρόσβασης σε φυσικούς πόρους.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα αναλάβει την εκπαίδευση των δυνάμεων της αστυνομίας, την οργάνωση της κυβερνοσφάλειας, θα αναπτύξει στενή συνεργασία σε ευαίσθητους τομείς όπως η θαλάσσια χαρτογράφηση και θα εξασφαλίσει ευρεία πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Στη συμφωνία έχει αντιταχθεί τουλάχιστον μία χώρα, οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα.