ΚΟΣΜΟΣ

Συμφιλίωση με τη Γαλλία μετά την AUKUS «φέρνει» η αλλαγή φρουράς στην Αυστραλία

Συμφιλίωση με τη Γαλλία μετά την AUKUS «φέρνει» η αλλαγή φρουράς στην Αυστραλία
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον νέο Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζι, κατά την οποία διαπιστώθηκε κοινή βούληση για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Photo by Aurelien Meunier/Getty Images

Τις βάσεις για επαναπροσέγγιση θέτουν η Γαλλία και η Αυστραλία, υπό την ηγεσία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της τελευταίας, Άντονι Αλμπανέζι, μετά την πρωτοφανή διπλωματική ρήξη που πυροδότησε προ οκταμήνου η στρατηγική αμυντική σύμπραξη Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας και Αυστραλίας, AUKUS.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος οδήγησε σε ιστορική νίκη τους Εργατικούς της Αυστραλίας και στον «εξοστρακισμό» του συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος και αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για το Παρίσι λόγω της επίμαχης συμφωνίας.

Πέραν του στοιχείου του αιφνιδιασμού, τόσο για τη γαλλική κυβέρνηση, όσο και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύμπραξη AUKUS «τορπίλισε» γαλλική σύμβαση-μαμούθ, ύψους άνω των 50 δισ. ευρώ, για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, με ζητούμενο την ανάσχεση της επιρροής της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, η Αυστραλία στράφηκε προς την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Παρίσι κατηγόρησε την Καμπέρα για «εξαπάτηση» και «πισώπλατη μαχαιριά», ενώ ταυτόχρονα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των δύο συμμάχων. Εξίσου οργισμένη ήταν η αντίδραση έναντι της Βρετανίας.

Μετά την αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική σκηνή της Αυστραλίας, και δίχως να κρύβει την ικανοποίησή της για την αποχώρηση του Σκοτ Μόρισον -«η ήττα του μου αρέσει πολύ» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του απερχόμενου ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λεντριάν-, η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη για αναθέρμανση σχέσεων με την Αυστραλία.

albanese.jpg
O Άντονι Αλμπανέζι πανηγυρίζει μετά την παραδοχή της ήττας του Σκοτ Μόρισον την εκλογική βραδιά της 22ας Μαΐου. Μαζί του πανηγύριζε και ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν...AP Photo/Rick Rycroft

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, θέλουν να οικοδομήσουν ξανά μία «σχέση εμπιστοσύνης», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Μετά τη διαπίστωση της βαθύτατης ρήξης [στη σχέση] εμπιστοσύνης [μεταξύ των δύο χωρών], που προκάλεσε η απόφαση του τέως πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να βάλει τέλος στο μελλοντικό πρόγραμμα υποβρυχίων», ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Άντονι Αλμπανέζε είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία διαπιστώθηκε κοινή βούληση για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να οικοδομήσουν ξανά μία διμερή σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στον σεβασμό, για να ξεπεράσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις», από τις οποίες ξεχωρίζουν η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και οι στρατηγικές προκλήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, επισημαίνει η γαλλική προεδρία.

Ζαν-Πιερ Τεμπό: «Δόλια» η στάση Μόρισον - «Άνεμος» επαναπροσέγγισης

O Γάλλος πρεσβευτής στην Αυστραλία Ζαν-Πιερ ΤεμπόAP Photo/Michel Euler

Η αλλαγή τόνου από το Παρίσι αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις του Γάλλου πρεσβευτή στην Αυστραλία, Ζαν-Πιερ Τεμπό, ο οποίος δηλώνει σε συνέντευξη στον Guardian πως «τρέφει πολύ μεγάλες ελπίδες» για την ανοικοδόμηση των διμερών σχέσεων.

Ο ίδιος επισημαίνει πως ουδέποτε υπήρξε οποιοδήποτε ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ των λαών της Γαλλίας και της Αυστραλίας, αλλά η κρίση πυροδοτήθηκε από την «δόλια στάση» που τήρησε «μία συγκεκριμένη διακυβέρνηση», δείχνοντας τον Σκοτ Μόρισον.

Κληθείς να σχολιάσει τα σχόλια Λεντριάν, ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αυστραλία ανέφερε πως ο απερχόμενος επικεφαλής διπλωματίας μίλησε «με βάση την εμπειρία του», υπενθυμίζοντας ότι είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας και επί των ημερών του είχε επισφραγιστεί η συμφωνία για την προμήθεια των υποβρυχίων.

«Συμμετείχε προσωπικά στην οικοδόμηση αυτής της σταθερής σχέσης με την Αυστραλία, γεγονός που πιθανώς εξηγεί την ωμότητα της εκτίμησής του, όμως δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε δυσαρέσκεια. Ακολουθήθηκε μία παραπλανητική στάση τότε, και δεν ήταν μόνο οι Γάλλοι που το ένιωσαν. Ήταν οι Ευρωπαίοι και πολύ μεγάλο μέρος της αυστραλιανής κοινής γνώμης» σημείωσε ο Ζαν-Πιερ Τεμπό.

Ο Σκοτ Μόρισον και οι υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν υποστηρίξει πως η Γαλλία θα οργιζόταν για την ακύρωση της συμφωνίας ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής που θα λάμβανε τη σχετική ενημέρωση, καθώς και ότι η στροφή προς τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια υπαγορεύθηκε από την επιδείνωση του στρατηγικού περιβάλλοντος για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι Εργατικοί δεσμεύονται από τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και συμφωνούν ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Αυστραλίας η απόκτηση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, συνεπώς δεν υφίσταται ενδεχόμενο «επιστροφής» στη σύμβαση για την αγορά των γαλλικών υποβρυχίων.

Πέραν του «καυτού» ζητήματος της AUKUS, o Ζαν-Πιερ Τεμπό αναφέρθηκε και στο έτερο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο και «έκαψε» τη συντηρητική κυβέρνηση Μόρισον στις κάλπες.

Ο Γάλλος πρεσβευτής σημείωσε πως η απερχόμενη κυβέρνηση Μόρισον «αρνούνταν να αναλάβει την ευθύνη» να δράσει για την προστασία του κλίματος, επισημαίνοντας πως αντίθετα η στάση της νέας διακυβέρνησης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.