ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τα έθνη της G-7 μπορούν να πρωτοστατήσουν στον τερματισμό της χρήσης άνθρακα

Γερμανία: Τα έθνη της G-7 μπορούν να πρωτοστατήσουν στον τερματισμό της χρήσης άνθρακα
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Uniper Scholven που λειτουργεί με καύση άνθρακα στο Gelsenkirchen της Γερμανίας AP Photo / Martin Meissner

Ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Γερμανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ομάδα των G-7 (σ.σ. των επτά πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη) μπορεί να πρωτοστατήσει στον τερματισμό της χρήσης άνθρακα, ενός ορυκτού καυσίμου που ρυπαίνει σε μεγάλο βαθμό και ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τις χώρες της Ομάδας των G-7 πραγματοποιούν τριήμερη συνάντηση στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν κοινούς στόχους για τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι επειγόντως αναγκαία για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

«Η G-7 (...) μπορεί ίσως να αναλάβει ένα συγκεκριμένο πρωτοποριακό ρόλο, για να προωθήσει τον τερματισμό της χρήσης του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την απαλλαγή του συστήματος μεταφορών από τον άνθρακα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι το θέμα θα μπορούσε να προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G-7 στο Ελμάου της Γερμανίας τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια στη Σύνοδο της Ομάδας των 20 κορυφαίων και αναδυόμενων οικονομιών αργότερα μέσα στο έτος (σ.σ. Σύνοδος G-20). Το να καταφέρουν οι χώρες της G-20 να υπογράψουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν θέσει ορισμένες από τις πιο προηγμένες οικονομίες θα είναι το κλειδί, καθώς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.

Ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η οποία υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντιστρατεύονται τις προσπάθειες για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι μια επιτάχυνση του οικολογικού μετασχηματισμού», είπε.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν προειδοποιήσει ότι χώρες όπως η Γερμανία κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τους πράσινους στόχους τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν νέες πηγές φυσικού αερίου - μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες - για να καλύψουν την έλλειψη προμηθειών από τη Ρωσία.

Η συνάντηση στο Βερολίνο θα επιδιώξει επίσης να καταλήξει σε συμφωνίες για την ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχές χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρόσθετα κονδύλια για τη βιοποικιλότητα, την προστασία των ωκεανών και τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.