ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό σε δημοτικό στο Τέξας: Οι προειδοποιήσεις, οι φωτογραφίες και το προφίλ του δράστη

Σοκαρισμένες οι ΗΠΑ από το πολύνεκρο μακελειό με θύματα μικρά παιδιά AP Photo/Dario Lopez-Mills

Σοκαρισμένες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά το τελευταίο μακελειό στο δημοτικό σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε της πολιτείας του Τέξας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά ηλικίας 7-11 ετών και δύο μέλη του διδακτικού προσωπικού. Άλλα τρια άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της περιοχής. 

Ο δράστης, που ταυτοποιήθηκε ως Σαλβαδόρ Ράμος, σκοτώθηκε στο σημείο της τραγωδίας μετά από ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς και πιστεύεται πως είχε δράσει μόνος του.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNNi, εικάζεται πως πριν την αποτρόπαια πράξη του είχε πυροβολήσει την γιαγιά του η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο University Health, και νοσηλεύεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Φορώντας αλεξίσφαιρο, και εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε τροχαίο, προτού το εγκαταλείψει και πάει στο δημοτικο΄σχολείο Ρομπ περί τις 11:30πμ (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.

Για τους μαθητές –ηλικίας το πολύ 11 ετών– και τους εκπαιδευτικούς σε αυτό το σχολείο με περίπου 500 παιδιά, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, τα μαθήματα ολοκληρώνονταν αύριο Πέμπτη.

Οι Αρχές έχουν ταυτοποιήσει ένα από τα θύματα -την δασκάλα Εύα Μιρέλες.

«Είμαι έξαλλη που πραγματοποιούνται ακόμη τέτοιες σφαγές» είπε η θεία της δασκάλας στο ABC News.

Και συμπλήρωσε:

«Αυτά τα παιδιά είναι αθώα. Τα όπλα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολα προσβάσιμα σε όλους».

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ.

Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές και γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν στοιχεία για το προφίλ, τα κίνητρά του, τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα.

Σε κάθε περίπτωση, η σφαγή που διέπραξε βύθισε ξανά τις ΗΠΑ στον διαρκώς επανερχόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.

Πρόκειται για το δεύτερο πιο θανατηφόρο μακελειό σε δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ, μετά την τραγωδία στο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο του 2012.

Θλίψη και προβληματισμό δημιουργεί στις ΗΠΑ το γεγονός ότι τα μακελειά και τα περιστατικά πυροβολισμών που έχουν σημειωθεί φέτος στη χώρα αγγίζουν τα 212, περισσότερα από τις 144 ημέρες του 2022 που έχουμε διανύσει.

Το προφίλ του δράστη και οι προειδοποιήσεις για το μακελειό

Ο Σαλβαδόρ Ράμος, διατηρούσε λογαριασμό στο Instagram στον οποίο είχαν αναρτηθεί τρεις φωτογραφίες.

Μάλιστα, στη μια εμφανίζεται ο ίδιος ενώ στις άλλες δύο όπλα και ένας γεμιστήρας.

Ο 18χρονος φέρεται να στείλει μήνυμα λέγοντας «θα το κάνω» σε έναν άλλο χρήστη του Instagram, ο οποίος αρνείται ωστόσο ότι είχε σχέση μαζί του.

Η κάτοχος του λογαριασμού αυτού, σύμφωνα με την New York Post, είχε γίνει tag στις φωτογραφίες του Ράμος ο οποίος πριν από ημέρες τις είχε στείλει μηνύματα στα οποία έγραφε, μεταξύ άλλων, «έχω ένα μυστικό».

Η ίδια, μάλιστα είχε ρωτήσει τον 18χρονο μακελάρη γιατί την είχε κάνει tag στις φωτογραφίες.

«Θα αναδημοσιεύσεις τις φωτογραφίες μου;» είχε ζητήσει με μήνυμα ο Ράμος στην κοπέλα αυτή στις 12 Μαΐου.

«Τι σχέση έχουν τα όπλα με μένα» του απάντησε εκείνη την περασμένη Παρασκευή με τον Ράμος να απαντά «απλά ήθελα να σε κάνω tag».

Η επόμενη επικοινωνία των δύο έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης όταν ο Ράμος έστειλε το μήνυμα «θα το κάνω».

«Ποιο πράγμα;» τον ρώτησε η κοπέλα για να πάρει την απάντηση «θα σου πω πριν τις 11 το πρωί».

Το επόμενο μήνυμά του ήταν «έχω ένα μυστικό που θέλω να σου πω».

Το τελευταίο μήνυμά του να είναι στις 9:16 το πρωί της Τρίτης, λίγη ώρα πριν το μακελειό, στο οποίο έγραψε: «Ima air out».

Ο δράστης, όπως έγινε γνωστό, δούλευε σε ένα τοπικό κατάστημα Wendy's, όπως δήλωσε στο CNNi ένας από τους επικεφαλής του εστιατορίου.

Ο Άντριαν Μέντες, βραδινός μάνατζερ στο Wendy's, είπε ότι ο Ράμος ήταν κλειστός χαρακτήρας.

«Ήταν ήσυχος, δεν έλεγε πολλά. Δεν συναναστρεφόταν με τους άλλους υπαλλήλους», είπε.

«Δούλεψε, πληρώθηκε και μπήκε για να πάρει την επιταγή του», σημείωσε.

Ο ίδιος δεν ήξερε τον Ράμος σε προσωπικό επίπεδο ενώ δεν τον έβλεπε τις περισσότερες μέρες καθώς δούλεαν σε διαφορετικές βάρδιες.

Ο Ράμος εργαζόταν από τις 11 το πρωί έως τις 4 με 5 το απόγευμα, πέντε ημέρες την εβδομάδα από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Μέντες.

Ο Ράμος, ο οποίος γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα αλλά ζούσε στην κοινότητα Ουβάλντε.

Ένας από τους φίλους του από το λύκειο είπε ότι τον κορόιδευαν για τα ρούχα του και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του.

Μπάιντεν: Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;

Η σφαγή αναγκάζει πολλούς στις ΗΠΑ να ξαναζήσουν το μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια.

Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε χθες να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;» ρώτησε ο αρχηγός του κράτους.

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Τόνισε πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τουφέκια εφόδου. «Αυτού του είδους τα mass shootings σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο — γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους τα mass shootings δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη λιτανεία τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ.

Είπε ακόμα πως ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι Αμερικανοί θα ξεχάσουν όσους παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή βασισμένης στην «κοινή λογική». Δεν θα αποτραπούν όλα τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αν περάσουν πιο αυστηροί νόμοι, όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να δράσουμε», διατράνωσε ο κ. Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση».

«Παραπάει», έκρινε από τη δική της πλευρά η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, καλώντας επίσης να αναληφθεί «δράση» για τη μάστιγα των όπλων. Λέγοντας πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τόνισε πως ως έθνος οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» σφαγή σε σχολείο.

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε επίσης οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες ως το Σάββατο.

Το μακελειό διαπράχθηκε 10 ημέρες έπειτα από εκείνο στο Μπάφαλο, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου νεαρός ρατσιστής επιτέθηκε σε σούπερ μάρκετ και δολοφόνησε 10 ανθρώπους, κυρίως Αφροαμερικανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης