ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Μέγιστες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζήτησε ο Ζελένσκι στο Νταβός

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται σε μια οθόνη καθώς απευθύνεται στο κοινό από το Κίεβο κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022 (AP Photo/Markus Schreiber)

«Μέγιστες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος μίλησε τη Δευτέρα με βιντεοσύνδεση σε συνάντηση ηγετικών στελεχών από τον διεθνή χώρο των επιχειρήσεων, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Μόνο αυτό θα αποτρέψει τη Ρωσία, και οποιαδήποτε άλλη χώρα, από το να ξεκινήσει έναν απρόκλητο πόλεμο στη γείτονά της, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 αν της είχε βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πιο σοβαρό οικονομικό πλήγμα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. «Ο επιτιθέμενος θα γνώριζε τις άμεσες συνέπειες των πράξεών του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις προληπτικά, όχι απλώς να ανταποκρίνεται» σε απειλές στο μέλλον, είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους.

«Πρέπει να θέσουμε προηγούμενο για κυρώσεις», είπε, διερωτώμενος εάν μια «μεγάλη γκάμα απαντήσεων» από ιδρύματα όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι αρκετή για να ανταποκριθούμε στις σημερινές απειλές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζελένσκι πρότεινε:

  • Πλήρες εμπάργκο πετρελαίου.
  • Να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από τα παγκόσμια συστήματα χωρίς εξαιρέσεις.
  • Διακοπή των δεσμών με τη βιομηχανία πληροφορικής της Ρωσίας.
  • Κανένα εμπόριο με τη Ρωσία.

Κάθε εταιρεία που εγκαταλείπει τη Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη να μετακομίσει στην αγορά της Ουκρανίας, συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος, λέγοντας ότι οι εταιρείες θα ωφεληθούν υποστηρίζοντας πραγματικά την ελευθερία. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα μιας εταιρείας δεν χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των «αιματηρών συμφερόντων» της Ρωσίας.

Σχετικά με τη τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι είπε:

«Δίνουμε στον κόσμο την ευκαιρία να θέσει προηγούμενο για το τι συμβαίνει εάν προσπαθήσετε να καταστρέψετε έναν γείτονα. Σας προσκαλώ να συμμετάσχετε σε αυτή την ανοικοδόμηση», είπε και πρότεινε η ανοικοδόμηση να χρηματοδοτηθεί εν μέρει με την εύρεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κρυμμένων στο εξωτερικό, τη δέσμευσή τους και τη διάθεσή τους σε ένα ειδικό ταμείο για να βοηθήσει όσους επλήγησαν από τον πόλεμο.

«Η Ιστορία είναι σε σημείο καμπής…Υπάρχει πράγματι η στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται εάν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο», δήλωσε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στο φόρουμ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του επικαλούμενος τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Μάρσαλ, του οποίου το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης βοήθησε στην ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης μετά την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα περίφημα λόγια του Μάρσαλ, ότι το σχέδιο ανάκαμψής του δεν αντιτίθεται σε καμία χώρα ή ιδεολογία, αλλά αντιτίθεται στην «πείνα, τη φτώχεια, την απόγνωση και το χάος», εξακολουθούν να είναι «σχετικά σήμερα», είπε.

«Οι προτάσεις μου είναι όλες οι ίδιες», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να απαλλάξει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε χώρα που δέχεται επίθεση από αυτά τα τέσσερα ζητήματα: πείνα, φτώχεια, απόγνωση και χάος.

Ο Ζελένσκι ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος «δόξα στην Ουκρανία» και στη συνέχεια καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης