ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η Ολένα Ζελένσκα απευθύνει έκκληση για διπλωματική λύση

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Η Ολένα Ζελένσκα απευθύνει έκκληση για διπλωματική λύση
Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που το ζευγάρι εμφανίζεται μαζί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. AP Photo / Evgeniy Maloletka

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, έδωσε μια σπάνια συνέντευξη με τον σύζυγό της, απευθύνοντας έκκληση να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στη χώρα της και να αναλάβει ενεργό ρόλο η διπλωματία, όπως μετέδωσε το Σάββατο το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που το ζευγάρι εμφανίζεται μαζί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ίδια δήλωσε ότι παρόλο που δεν έχει δει τον σύζυγό της για δυόμισι μήνες, ούτε ο πόλεμος δεν θα μπορούσε να τον πάρει μακριά της.

Ζελένσκι: Συμβιβασμός η πρόταση Μακρόν για ένταξη της Ουκρανίας σε «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα»

«Συμβιβασμό» χαρακτηρίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να ενταχθεί η Ουκρανία σε μια νέα «πολιτική ευρωπαϊκή κοινότητα» που θα επιτρέπει σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενταχθούν στις «ευρωπαϊκές βασικές αξίες».

«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

«Επειδή, πιστέψτε μας, δεν θα πρόκειται για συμβιβασμό με την Ουκρανία στην Ευρώπη, θα είναι άλλος ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό. Είναι η επιρροή και η πολιτική και διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι λομπίστες στην απόφαση μιας ευρωπαϊκής χώρας να στηρίξει ή να μην στηρίξει την Ουκρανία», συνέχισε.

Ο Γαλλος πρόεδρος, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι θα χρειάζονταν «δεκαετίες» μέχρι να ενταχθεί η Ουκρανία και πρότεινε, στο μεταξύ, να συμμετάσχει σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» στην οποία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν η Βρετανία και η Μολδαβία.

Αντί αλλαγής στα αυστηρά πρότυπα ώστε να επιτραπεί στις χώρες να ενταχθούν πιο γρήγορα, ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία μιας παράλληλης οντότητας που θα μπορούσε να απευθύνεται σε χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο μπλοκ ή, σε μια προφανή αναφορά στη Βρετανία, σε χώρες που έχουν ήδη αποχωρήσει από την ένωση.

Είπε ότι αυτή η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα είναι ανοιχτή στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που τηρούν τις βασικές αξίες της σε τομείς όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η συνεργασία στην ενέργεια, οι μεταφορές, οι επενδύσεις σε υποδομές ή η κυκλοφορία ανθρώπων.

Το σχέδιο αυτό, που πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, επικρίθηκε από ορισμένους ηγέτες, όπως από τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο οποίος θέωρησε ότι αντικατοπτρίζει την έλλειψη βούλησης των Βρυξελλών για τη γρήγορη ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.