ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό δικαστήριο ενέκρινε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Δεν είναι σαφές πού κατοικεί επί του παρόντος ο Γιανουκόβιτς (AP Photo)

Το Περιφερειακό Δικαστήριο Πετσέρσκ του Κιέβου ενέκρινε ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας στο Telegram την Πέμπτη.

Το δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση του πρώην προέδρου, ο οποίος είναι ύποπτος για οργάνωση παράνομης διακίνησης ανθρώπων πέρα από τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Στις 23 Φεβρουαρίου 2014, ο Γιανουκόβιτς μαζί με το προσωπικό της Κρατικής Ασφάλειας και εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τη βοήθεια τριών ελικοπτέρων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων διέσχισαν παράνομα και μετέφεραν τουλάχιστον 20 άτομα πέρα από τα κρατικά σύνορα στα περίχωρα του Ουρζούφ στην περιφέρεια Ντόνετσκ στην Ανάπα στη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν είναι σαφές πού κατοικεί επί του παρόντος ο Γιανουκόβιτς. Το γραφείο του εισαγγελέα είπε την Πέμπτη ότι είχε διαφύγει στη ρωσική πόλη Ανάπα. Τον Μάρτιο, το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλέστηκε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που ισχυρίστηκαν ότι ο Γιανουκόβιτς βρισκόταν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Ο Γιανουκόβιτς υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2010 έως το 2014, όταν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Μαϊντάν. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν αφού ο Γιανουκόβιτς απέρριψε την Ουκρανο-Ευρωπαϊκή Συμφωνία Σύνδεσης, η οποία θα έφερνε την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο μακριά από τη Ρωσία.

Τον Μάρτιο, στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Γιανουκόβιτς είχε καλέσει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα παρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Αυτό περιμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν επίσης μια τέτοια κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης