ΚΟΣΜΟΣ

Το προσχέδιο της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Το προσχέδιο της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία
Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών, αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα. Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει το προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτήρια είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτήριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης. Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης. Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.

Πούτιν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πληρώσει τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας παγκοσμίως

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι με το να εγκαταλείψει τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Ευρώπη κινδυνεύει να πληρώσει τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας στον κόσμο, προσθέτοντας ακόμα πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατο να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλα αυτά οδηγούν σε πληθωρισμό, αλλά αντί να παραδεχτούν τα δικά τους λάθη, αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ανθρώπους της πετρελαιοβιομηχανίας.

«Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν εντελώς τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και είναι επίσης προφανές ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπου το μερίδιο των ρωσικών υδρογονανθράκων είναι ιδιαίτερα υψηλό, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν την ενέργειά μας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση «και οι δηλώσεις για πλήρη παραίτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – την οποία η Ρωσία αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση- στα τέλη Φεβρουαρίου, επιβλήθηκαν από τη Δύση για πολιτικούς λόγους.