ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ-Τσαβούσογλου μετά το «όχι» Ερντογάν σε Φινλανδία-Σουηδία

Στιγμιότυπο από τετ α τετ Στόλτενμπεργκ - Τσαβούσογλου τον Ιανουάριο του 2021 στο Βέλγιο. Ο γγ του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος» και «οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν» Fatih Aktas/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη σκιά του νέου «όχι» διά στόματος Ερντογάν στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο ίδιος ο Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο Twitter, λέγοντας πως η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος» και «οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν».

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις αποφάσεις των στενότερων εταίρων μας της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε αυτή την ιστορική στιγμή» αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ερντογάν κατά ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε νωρίτερα τη Δευτέρα με «μπλόκο» στην πορεία της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν θα εγκρίνει την προσχώρηση των δύο σκανδιναβικών χωρών στις δομές της Συμμαχίας.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ανώτεροι διπλωμάτες Σουηδίας και Φινλανδίας προτίθενται να μεταβούν προσεχώς στην Άγκυρα για συνομιλίες με σκοπό να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις, ο Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν χρειάζεται να μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν» στην Τουρκία.

«Δεν πρόκειται να πούμε 'ναι' στην ένταξη χωρών που εφαρμόζουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο τουρκικός Τύπος.

«Και οι δύο χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τρομοκρατία. Παρόλο που στην παρούσα φάση λένε ότι είναι εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων υπάρχουν δηλώσεις τους ότι δεν θα μας παραδώσουν τρομοκράτες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατόπιν συνάντησης που είχε σήμερα, Δευτέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας.

O ίδιος χαρακτήρισε δε τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων και υποστήριξε πως «είχε τρομοκράτες» στο Κοινοβούλιό της.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται την επομένη της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, κατά την οποία τόσο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, όσο και ΝΑΤΟϊκοί εταίροι, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν πεπεισμένοι πως θα υπερκεραστούν τα εμπόδια που προβάλλει η Άγκυρα.

Κατηγορίες για «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

Ο Τούρκος πρόεδρος αιφνιδίασε την περασμένη Παρασκευή το ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση διότι η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι αναφορά Ερντογάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις αφορούσε κυρίως σε μέλη κουρδικών οργανώσεων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στις σκανδιναβικές χώρες -και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πολλοί Τούρκοι πολιτικοί εξόριστοι που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας, έλαβε τη «σκυτάλη» το Σάββατο, λέγοντας πως αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία η παρουσία Κούρδων αυτονομιστών και γκιουλενιστών στην επικράτεια των δύο σκανδιναβικών χωρών, και ζητώντας διαπραγμάτευση επί του ζητήματος, ιδιαιτέρως με τη Στοκχόλμη.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν.

Εμμένοντας στα περί «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εκ μέρους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ακολούθως την Κυριακή -κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ- ότι η Άγκυρα ανέκαθεν υποστήριζε την ιδέα της επέκτασης της Συμμαχίας, παρέθεσε εντούτοις τους «όρους» της προς υποστήριξη της προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών στις δομές της Συμμαχίας.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως Σουηδία και Φινλανδία πρέπει «να πάψουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» -αναφερόμενος στο PKK και τους γκιουλενιστές-, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν, ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως «διατυπώνει τη γνώμη και τις ανησυχίες της», ιδιαίτερα σχετικά με την «υποστήριξη» της Σουηδίας προς τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Xώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου, βάσει των όσων μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επισημαίνοντας πως ενημέρωσε τους εταίρους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την «υποστήριξη» των δύο χωρών στο PKK.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι «ανησυχίες» της χώρας του πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, και τα κράτη-μέλη «πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη» μεταξύ τους.

Ο ίδιος υιοθέτησε διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. Για τη Φινλανδία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας. «Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

Αναζητεί κοινό έδαφος με την Τουρκία το ΝΑΤΟ

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος ως προς τις ενστάσεις που προβάλλει η Τουρκία αναφορικά με τη δρομολογούμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η 'Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωνε την Κυριακή ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες. [...] Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής» επισήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τις ανησυχίες της Άγκυρας ως προς την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, και δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: Υπήρξε σχεδόν απ' όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη [της Σουηδίας και της Φινλανδίας] στη Συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», υπογράμμισε.

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι ανώτεροι διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να έχουν συνομιλίες με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας. Εκπρόσωπος του σουηδικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι διπλωμάτες θα συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης