ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Συνέπεια του πολέμου η οικονομική κρίση και όχι των κυρώσεων προς τη Ρωσία

Μπορέλ: Συνέπεια του πολέμου η οικονομική κρίση και όχι των κυρώσεων προς τη Ρωσία
Ο εικονιζόμενος Ζοζέπ Μπορέλ, εκτιμάει ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την στήριξή του τόσο στη Σουηδία όσο και την Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ για την εισχώρηση των δύο νέων χωρών, αναφερόμενος στα εμπόδια που θέτει μέχρι στιγμής η Τουρκία

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στα παραπάνω, κατά την άφιξή του στη συνάντηση ΕΕ-Καναδά που θα λάβει χώρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «βαθιά οικονομική κρίση».

«Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας των κυρώσεων, αλλά εξαιτίας του ίδιου του πολέμου», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο έκτο πακέτο κυρώσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση», είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.

Οι όροι της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Εμμένοντας στα περί «υποστήριξης της τρομοκρατίας» εκ μέρους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα ανέκαθεν υποστήριζε την ιδέα της επέκτασης της Συμμαχίας. Ωστόσο, έθεσε κάποιους «όρους» για την υποστήριξη της προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών στις δομές της Συμμαχίας.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους από τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως Σουηδία και Φινλανδία πρέπει «να πάψουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις» -αναφερόμενος στο PKK και τους Γκιουλενιστές-, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία.

Επίσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν, ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως «διατυπώνει τη γνώμη και τις ανησυχίες της», ιδιαίτερα σχετικά με την «υποστήριξη» της Σουηδίας προς τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι «ανησυχίες» της χώρας του πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, και τα κράτη-μέλη «πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη» μεταξύ τους.