ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο συνεχίζει να ελέγχει το 10% της Λουχάνσκ

Από την έναρξη της ρωσική επίθεσης οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας (AP Photo/Mstyslav Chernov)

Ο ουκρανικός στρατός, παρά τις επιθέσεις της Ρωσίας, μέχρι στιγμής ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουχάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις χθες Κυριακή (16/5) ανέφεραν οι αρχές.

Από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν όλα τα εδάφη των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουχάνσκ, που αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή.

Ιρπίν: Οι Ρώσοι εκτοξεύουν θανατηφόρα βέλη

Περισσότερο από ένα μήνα αφότου ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του Ιρπίν από τους Ρώσους, οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκουν μικρά βέλη που μοιάζουν με καρφιά διάσπαρτα στον κήπο τους ή καρφωμένα βαθιά στους τοίχους των σπιτιών τους.

«Δεν μπορείτε να τα βγάλετε με τα χέρια σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε πένσα», είπε ο Βολοντιμίρ Κλιμασέβσκι, κάτοικος του Ιρπίν, δείχνοντας τον τοίχο με τα βέλη.

Τα λεγόμενα flechettes, «μικρά βέλη» στα γαλλικά, είναι εφεύρεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι Σύμμαχοι τα χρησιμοποίησαν για να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους στρατιώτες του εχθρού.

Τα flechette δεν έχουν απαγορευθεί, αλλά η χρήση τους σε περιοχές αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς καρφώνονται στο σώμα και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης