ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Απαράδεκτο οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν το PKK

Τσαβούσογλου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Απαράδεκτο οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν το PKK
Σε υψηλούς τόνους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο AP Photo/Michael Sohn

«Εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις ενστάσεις της 'Αγκυρας σχετικά με τη δρομολογούμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες, όπως είπε, «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα Δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση».

«Καθημερινά [σ.σ. το PKK] επιτίθεται στα στρατεύματά μας -ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας» ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως «είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ».

Και υπογράμμισε ότι «για αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη». Σημείωσε, πάντως, ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.

Τουρκικό παζάρι για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία προβάλλει ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την ίδια την παρουσία Κούρδων αυτονομιστών στην επικράτεια των δύο σκανδιναβικών χωρών και ζητώντας διαπραγμάτευση επί του ζητήματος, ιδιαιτέρως με τη Στοκχόλμη.

Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επιχειρούν να «αποκωδικοποιήσουν» στο Βερολίνο την τουρκική στάση -κατόπιν της ανοιχτής διαφωνίας που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνως προς την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας-, ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Άγκυρα «δεν κλείνει την πόρτα» της ένταξης, όμως επιζητά διαπραγμάτευση με τις δύο χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Ιμπραήμ Καλίν, κορυφαίος σύμβουλος του Tούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ερντογάν αιφνιδίασε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, λέγοντας την Παρασκευή πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι αναφορά Ερντογάν σε τρομοκρατικές οργανώσεις αφορούσε κυρίως σε μέλη κουρδικών οργανώσεων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στις σκανδιναβικές χώρες -και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά πολλοί Τούρκοι πολιτικοί εξόριστοι που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο -παρουσία των επικεφαλής διπλωματίας Φινλανδίας και Σουηδίας- θα ζητηθεί η αποσαφήνιση της θέσης της Τουρκίας, η οποία δύναται να ανακόψει την ιστορική μεταστροφή των μέχρι σήμερα αμυντικά αδέσμευτων σκανδιναβικών χωρών -δεδομένου ότι για την προσχώρηση νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα λάβει στη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Ήδη ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έπεται κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της ΝΑΤΟϊκής συνόδου.

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση» δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος-μέλος εν όψει της ένταξης της Φινλανδίας και γι' αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

«Και ασφαλώς όλα τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», επισήμανε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών. Και τόνισε πως σε αυτό το διάστημα είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών-μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς δεν θα καλύπτεται ακόμη από το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Ιμπραήμ Καλίν: Η Τουρκία «δεν κλείνει την πόρτα», αλλά...

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters την ώρα που συνεδριάζει το ΝΑΤΟ, ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) -που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ- συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και πως η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εξ απορρήτων σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνAP Photo / Emrah Gurel

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: Πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ' αυτές τις χώρες πρατήρια, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK», δήλωσε ο Καλίν.

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μία διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», ανέφερε για να προσθέσει: «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μία συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με Σουηδούς ομολόγους».

Η Τουρκία ζητεί από το ΝΑΤΟ «να εγκύψει στις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο μερικών», σημείωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Ερωτηθείς από το Reuters εάν θεωρηθεί πως η Τουρκία επιδίδεται υπερβολικά σε παζάρια σε καιρό πολέμου και ενώ η κοινή γνώμη στη Φινλανδία και τη Σουηδία υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε: «Εκατό τοις εκατό του πληθυσμού μας είναι πολύ ανήσυχο για την παρουσία του PKK και του FETO (γκιουλενιστές) στην Ευρώπη».

«Εάν αυτοί [η Φινλανδία και η Σουηδία] έχουν ένα κοινό που ανησυχεί για τη δική τους εθνική ασφάλεια, έχουμε και εμείς ένα κοινό που ανησυχεί εξίσου για τη δική του ασφάλεια. Πρέπει να το δούμε αμοιβαία» τόνισε.

Ο ίδιος παράλληλα υπογράμμισε πως οι σφοδρές επικρίσεις της Ρωσίας για τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας δεν επηρέασαν την Τουρκία όσον αφορά τη θέση που υιοθέτησε.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν «διαβάσει» στις δηλώσεις Ερντογάν και πιθανή απόπειρα να χρησιμοποιήσει το τουρκικό βέτο ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απόσπαση παραχωρήσεων και στο πεδίο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ αναφορικά με την επιδιωκόμενη αναβάθμιση των μαχητικών F-16.