Φινλανδία και Σουηδία προ των πυλών του ΝΑΤΟ - Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί η Ρωσία
Ανανεώθηκε:
Η πρόθεση της Φινλανδίας για «ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση» ανοίγει το δρόμο για μια ιστορική επέκταση της Συμμαχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς πλέον αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα ως προς μία εκ των βασικών επιδιώξεων του Ρώσου προέδρου: της διακοπής της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Η Φινλανδία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με τη Ρωσία συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 1.300 χιλιόμετρα, ενώ η γειτονική της Σουηδία αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός των επόμενων ημερών.
«Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη Συμμαχία», δήλωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Αν Λίντε.
Το 2017, η Σουηδία και η Φινλανδία εντάχθηκαν στην Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) υπό τη Βρετανία, έναν συνασπισμό ενόπλων δυνάμεων που επιδιώκει πιο ευέλικτη και γρήγορη ανταπόκριση από εκείνη του ΝΑΤΟ. Η JEF -στα πρότυπα και το δόγμα του ΝΑΤΟ- είναι πλήρως επιχειρησιακή από το 2018, η δύναμη έχει πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και μετρά 78 μέρες, ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να επανεξετάσουν το καθεστώς ουδετερότητάς τους και να σκεφτούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες άρχισε γρήγορα να στρέφεται υπέρ της ένταξης. Η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον φινλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό YLE έδειξε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι το 76% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή της κοινής γνώμης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν μόνο το 20%-30% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ μιας τέτοιας στρατιωτικής ευθυγράμμισης.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οι δυτικές χώρες χαιρέτισαν την πρόθεση του Ελσίνκι, καθώς ήδη τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσαν για την πλήρη υποστήριξή τους στο επικείμενο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ που ηγείται της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι η Επιτροπή «ήδη εργάζεται για να εξασφαλίσει ταχεία εξέταση» τόσο για τη Φινλανδία όσο και για τη Σουηδία. Ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανός της Επιτροπής, Τζιμ Ρις, χαρακτήρισε την ανακοίνωση των ηγετών της Φινλανδίας «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στο μέλλον της διατλαντικής ασφάλειας».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας θα είναι «ομαλή και γρήγορη».
Πυρηνικές απειλές από τη Μόσχα
Η Ρωσία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η πιθανή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμη να «εξισορροπήσει την κατάσταση».
Στην πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου αναφορικά με την πρόθεση της Φινλανδίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα βήματα του Ελσίνκι ξεκάθαρη απειλή για τη Ρωσία, προειδοποιώντας για «συμμετρική απάντηση» χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το εάν η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε άμεση απειλή για τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε:
«Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή».
Ο Πεσκόφ προειδοποίησε ότι η απάντηση της Μόσχας θα καθοριστεί από «το πώς παίζεται η επέκταση του ΝΑΤΟ, ο βαθμός στον οποίο η στρατιωτική υποδομή κινείται πιο κοντά στα σύνορά μας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε αργότερα ότι εάν οι Φινλανδοί ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα ανάγκαζε τη Μόσχα να «κάνει αντίποινα στρατιωτικού-τεχνικού και άλλου χαρακτήρα».
Η πυρηνική απειλή ήρθε -εκ νέου- δια στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενός από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Υπογραμμίζοντας τη θέση του Κρεμλίνου ότι οι δυτικές χώρες διεξάγουν πόλεμο δι' αντιπροσώπου κατά της Μόσχας, ο Μεντβέντεφ είπε ότι μια πιθανή άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ «κινδυνεύει να μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας».
«Το γεγονός ότι χώρες του ΝΑΤΟ διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία, εκπαιδεύουν στρατεύματα για να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, στέλνουν μισθοφόρους, καθώς και οι ασκήσεις χωρών της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Μια τέτοια σύγκρουση εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη πυρηνικό πόλεμο. Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους» δήλωσε ο Μεντβέντεφ.