ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Ισπανία και Πορτογαλία επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Ενεργειακή κρίση: Ισπανία και Πορτογαλία επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το ανώτατο όριο τιμών θα εγκριθεί και από τις δύο κυβερνήσεις την Παρασκευή και θα διαρκέσει για 12 μήνες (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα επιβάλουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, το ανώτατο όριο τιμών θα εγκριθεί και από τις δύο κυβερνήσεις την Παρασκευή και θα διαρκέσει για 12 μήνες.

«Αύριο θα εγκρίνουμε το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι τον λογαριασμό για οικογένειες, εταιρείες και βιομηχανίες», διαβεβαίωσε ο Σάντσεθ. Τόνισε επίσης ότι «το ανώτατο όριο θα είναι 40 ευρώ/MWh, έναντι 72 ευρώ που σημείωσε χθες η αγορά ή σχεδόν 80 που ήταν η μέση τιμή το τελευταίο τρίμηνο».

Η Ισπανία έχει πληρώσει φέτος κατά μέσο όρο περίπου 80 ευρώ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ισπανού πρωθυπουργού, το ανώτατο όριο τιμών σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν περίπου τη μισή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από φυσικό αέριο τον επόμενο χρόνο.

«Αυτό συνεπάγεται προστασία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια εν μέσω μελλοντικών αυξήσεων στις διεθνείς τιμές της ενέργειας σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές γεωπολιτικό σενάριο», πρόσθεσε.

Το ανώτατο όριο φυσικού αερίου αναμένεται επίσης να μειώσει την τιμή που καταβάλλεται για άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την πιο ακριβή τεχνολογία παραγωγής. Τον περασμένο χρόνο, αυτό ήταν φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στα κράτη της Ιβηρικής χερσονήσου το πράσινο φως να επιβάλουν προσωρινά ανώτατα όρια τιμών, ανοίγοντας το δρόμο για τις δύο χώρες να λάβουν ειδικά μέτρα και να αποφύγουν τις επιπτώσεις των εξαιρετικά ασταθών τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα έλαβαν την εξαίρεση επειδή και οι δύο χώρες απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ έχουν καταφέρει μειωμένη ενεργειακή σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν ξεπερνά το 3%.

Η Ισπανία συχνά περιγράφεται από πολλούς ειδικούς ως «ενεργειακό νησί» σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.