Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει κοινοποιηθεί αίτημα στο Κογκρέσο για αναβάθμιση των τουρκικών F-16
Ανανεώθηκε:
Το Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν έχει κοινοποιήσει επίσημα στο Κογκρέσο τις αποφάσεις του για τα μαχητικά F-16, τονίζει το ίδιο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας the Wall Street Journal ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16.
Σε σχετική ερώτηση του Hellas Journal, για το αν το εν λόγω δημοσίευμα της εφημερίδας είναι ορθό, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ως εξής:
«Ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».
Ωστόσο, γίνονται συζητήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, με σημαίνοντες νομοθέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δείχνει μία διάθεση να υποστηρίξει το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16 αλλά με τα σημερινά δεδομένα η διάθεση στο Κογκρέσο παραμένει εναντίον της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος του υπουργείου είναι να εξετάσει αν οι νομοθέτες άλλαξαν γνώμη και αν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τυχόν επίσημο αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία. Κάποιοι νομοθέτες, ανάμεσά τους και ο Μενέντεζ, έχουν ήδη εκφραστεί αρνητικά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ένα ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο που αφορά την πώληση ενός νέου στόλου F-16 μαζί με αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της Τουρκίας αργότερα φέτος, μετά από αίτημα της Άγκυρας πέρυσι.
Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η πώληση των F-16 θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της πολυετούς έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων και να αποτρέψει την Τουρκία από το να διολισθήσει πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα.
Το θέμα προκάλεσε αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.