ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έκλεισαν οι στρόφιγγες φυσικού αερίου - Καθησυχάζει η Γερμανία για τον εφοδιασμό

Διακόπηκε η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα στην Ουκρανία (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo / Sergei Chuzavkov, file

Διασφαλισμένος είναι προς το παρόν ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο, παρά τη διακοπή της παροχής από την Ουκρανία, διαβεβαίωσε την Τρίτη 11 Μαΐου η Γερμανική κυβέρνηση.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που φθάνει στη Γερμανία μέσω ενός από τους κύριους αγωγούς έχει μειωθεί κατά 25% μετά τη διακοπή της παροχής από την Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

«Λόγω της μείωσης της διαμετακόμισης, ο όγκος του φυσικού αερίου που φθάνει στη Γερμανία μέσω Ουκρανίας από τον αγωγό "Megal" μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Οι απώλειες καλύφθηκαν με μεγαλύτερη ροή από τη Νορβηγία και την Ολλανδία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία είναι ακόμη εγγυημένη», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η «Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης για το Φυσικό Αέριο» παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ένωση εισαγωγέων «Zukunft Gas», από την πλευρά της, διευκρίνισε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι σαφής σε λίγες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε χθες Τρίτη, ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει την Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία». Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή.

Κανένα πρόβλημα διαβεβαιώνουν Αυστρία και Μολδαβία

Κανέναν περιορισμό δεν αντιμετωπίζουν στον εφοδιασμό τους η Αυστρία και η Μολδαβία, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις τους.

Εκπρόσωπος της αυστριακής εποπτικής αρχής ενέργειας «E-Control» δήλωσε σήμερα ότι καταγράφεται ελαφρώς μειωμένη ροή αερίου στον κόμβο Baumgarten, «αλλά η κατάσταση δεν επηρεάζει αυτήν τη στιγμή την παροχή».

Καθησυχαστική ήταν και η βασική εταιρία ενέργειας ÖMV, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτή κάποια επίδραση της διακοπής. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του παρόχου δικτύου Μoldovgaz διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ούτε στη Μολδαβία.

Ντράγκι: Εισαγωγείς φυσικού αερίου στην ΕΕ άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια

Στο μεταξύ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκιαπό την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη χαρακτήρισε «γκρίζα ζώνη» τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, ενώ επέμεινε στην επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και η Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς ή έχουν πληρώσει σε ρούβλια».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς- ζήτησης».

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναφερόμενος πάντα στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, τόνισε ότι «μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση».

Λαβρόφ: Η Μόσχα διαθέτει αρκετούς αγοραστές ενέργειας πέραν της Δύσης

Πάντως, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει λύση στη συζήτηση για το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφαναφερόμενος στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, υπογράμμισε πως η χώρα του έχει αρκετούς αγοραστές πέραν των δυτικών χωρών.

Μάλιστα ο Λαβρόφ, συνέχισε λέγοντας πως η Δύση μπορεί να πληρώσει περισσότερα από όσα πλήρωνε. «Η Δύση ας πληρώσει περισσότερα απ' ό,τι πλήρωνε στη Ρωσική Ομοσπονδία και ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης