Με το βλέμμα στην Ρωσία: «Κλείδωσαν» οι αμυντικές συμφωνίες της Βρετανίας με Σουηδία και Φινλανδία
Τη σύναψη νέων συμφωνιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ενίσχυση της ασφάλειάς τους όσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δεσμευόμενος να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.
Ο Τζόνσον υπέγραψε τις νέες διακηρύξεις, τις οποίες το Λονδίνο περιγράφει ως «μια σημαντική αλλαγή στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», κατά τη διάρκεια των σημερινών επισκέψεών του στη Σουηδία και στη Φινλανδία.
«Είμαστε σταθεροί και κατηγορηματικοί στην υποστήριξή μας τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία και η υπογραφή αυτών των διακηρύξεων ασφαλείας είναι σύμβολο της παντοντινής διασφάλισης μεταξύ των εθνών μας», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται: «Ο πρωθυπουργός θα καθορίσει την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών στην περίπτωση που είτε αντιμετωπίσουν κρίση είτε δεχτούν επίθεση».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θωρακίζουν την εθνική τους ασφάλεια.
Και οι δύο χώρες αναμένεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
Η Σουηδία έχει λάβει επίσης διαβεβαιώσεις υποστήριξης από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η βρετανική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι νέες συμφωνίες θα αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών και θα επιταχύνουν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, γυμνάσια και αναπτύξεις.
Παράλληλα ο Τζόνσον τόνισε ότι τα κυρίαρχα κράτη πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αναγκάζει όλους να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τα κυρίαρχα κράτη πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις χωρίς φόβο ή επιρροή ή απειλή αντιποίνων», είπε, συμπληρώνοντας ότι το Λονδίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Σουηδία σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον τόνισε ότι η Στοκχόλμη και το Λονδίνο συμφώνησαν για αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση κρίσης ή επίθεσης, που ενδέχεται να περιλαμβάνει τη συνεισφορά στρατιωτικών πόρων.
«Σε περιόδους κρίσης, η συνεργασία γίνεται ακόμη πιο σημαντική», τόνισε μετά τις συνομιλίες με τον Τζόνσον.
«Αν κάποια από τις δύο χώρες υποστεί καταστροφή ή δεχτεί επίθεση, η Βρετανία και η Σουηδία θα συνδράμουν η μία την άλλη με πολυάριθμους τρόπους. Η υποστήριξη θα παρέχεται κατόπιν αιτήματος από την πληγείσα χώρα και μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτικούς πόρους», τόνισε η ίδια.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορούν ποτέ να εξομαλυνθούν έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι μετασεισμοί της αποτρόπαιας εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξαν ριζικά την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον μετά τη συνάντηση. Οι δύο ηγέτες «τόνισαν ότι οι σχέσεις με τον Πούτιν δεν μπορούν ποτέ να εξομαλυνθούν».
«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός»
Μετά τη Σουηδία, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Φινλανδία.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Είναι εκεί για σκοπούς αμοιβαίας άμυνας», δήλωσε ο Τζόνσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο στο Ελσίνκι.
Από την πλευρά του ο Νιινίστο τόνισε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι «εναντίον κανενός».
Σε ερώτηση για τους κινδύνους από την ένταξη της χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο πρόεδρος της Φινλανδίας δήλωσε ότι «η απάντησή μου στον Πούτιν θα ήταν ότι εσείς το προκαλέσατε αυτό και πρέπει να κοιταχτείτε στον καθρέφτη».