ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Επικίνδυνη η λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Αυστραλία: Επικίνδυνη η λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Η λεύκανση των κοραλλιών τείνει να συμβαίνει όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πολύ υψηλότερες από τις κανονικές AP/C. Jones

Η θέρμανση των νερών από την κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τη λεύκανση των κοραλλιών στο 91% των υφάλων που ερευνήθηκαν κατά μήκος του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου φέτος, σύμφωνα με νέα ευρήματα από μια αυστραλιανή κυβερνητική υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, επιστήμονες από την Αρχή Θαλάσσιου Πάρκου του Great Barrier Reef (GBRMPA) επιβεβαίωσαν τον Μάρτιο ότι αυτή ήταν η έκτη περίπτωση μαζικής λεύκανσης του υφάλου που έχει καταγραφεί και η τέταρτη από το 2016.

Αλλά η έκθεση της Τρίτης, διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε κοραλλιογενής ύφαλος που ερευνήθηκε στο σύστημα των 2.300 χιλιομέτρων επηρεάστηκε από τη λεύκανση.

Σημειώνεται πως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι από τα πιο ζωντανά θαλάσσια οικοσυστήματα στη γη, το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο όλων των θαλάσσιων ειδών βασίζονται σε αυτούς σε κάποιο σημείο του κύκλου της ζωής τους.

Αλλά η ταχεία θέρμανση του πλανήτη λόγω των ανθρώπινων εκπομπών αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα, προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο στο νερό, οδηγώντας σε γεγονότα όπως η μαζική λεύκανση.

Η λεύκανση των κοραλλιών τείνει να συμβαίνει όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πολύ υψηλότερες από τις κανονικές. Αλλά για πρώτη φορά, αυτή η μαζική λεύκανση έρχεται παρά το «La Niña», ένα καιρικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, είπαν οι επιστήμονες της Αρχής.

Η έκθεση εξέτασε συνολικά 719 υφάλους από αεροσκάφος που πετούσε χαμηλά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2021-2022 της Αυστραλίας και διαπίστωσε ότι 654 ύφαλοι, το 91%, «έδειξαν κάποιο βαθμό λεύκανσης».

«Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ένα γεγονός μαζικής λεύκανσης, με λεύκανση κοραλλιών που παρατηρείται σε πολλαπλούς υφάλους σε όλες τις περιοχές.

Αυτό είναι το τέταρτο γεγονός μαζικής λεύκανσης από το 2016 και το έκτο που συμβαίνει στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από το 1998», όπως κατέγραψε η αρχή του πάρκου.

Τα νερά του μεγάλου κοραλλιογενούς υφάλου άρχισαν να θερμαίνονται τον Δεκέμβριο του 2021 και ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά για το καλοκαίρι. Ο ύφαλος χτυπήθηκε από τρία διακριτά κύματα καύσωνα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές Απριλίου 2022, γεγονός που αύξησε το «θερμικό στρες» σε όλες τις κεντρικές και βόρειες περιοχές του υφάλου, σύμφωνα με την έκθεση.

Το στρεσαρισμένο κοράλλι εκτοξεύει τα φύκια μέσα από τον ιστό του, στερώντας του μια από τις βασικότερες πηγές τροφής. Εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, το κοράλλι μπορεί να λιμοκτονήσει και να πεθάνει, ασπρίζοντας καθώς εκτίθεται ο ανθρακικός σκελετός του.

«Ακόμα και τα πιο γερά κοράλλια χρειάζονται σχεδόν μια δεκαετία για να ανακάμψουν», είπε στο CNNi τον Μάρτιο η Τζόντι Ράμερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ στο Τάουνσβιλ.

«Έτσι, χάνουμε πραγματικά αυτό το παράθυρο ανάκαμψης. Λαμβάνουμε αλλεπάλληλα γεγονότα λεύκανσης, αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα. Και τα κοράλλια απλά δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες συνθήκες», είπε.

Η έκθεση προειδοποίησε ότι η κλιματική κρίση παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τον ύφαλο και «τα συμβάντα που προκαλούν αναστάτωση στον ύφαλο γίνονται όλο και πιο συχνά».

Είναι η τέταρτη μαζική λεύκανση σε έξι χρόνια και η πρώτη από το 2020, όταν περίπου το ένα τέταρτο του υφάλου που ερευνήθηκε έδειξε σημάδια σοβαρής λεύκανσης.

Αυτό το συμβάν ήρθε μόλις τρία χρόνια μετά από διαδοχικά γεγονότα λεύκανσης το 2016 και το 2017. Προηγούμενη λεύκανση σημειώθηκε το 1998 και το 2002.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο χρόνος πιέζει ώστε οι ύφαλοι να μπορέσουν να ανακάμψουν και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία: την κλιματική κρίση.

Great Barrier Reef suffers sixth mass bleaching event with 91% of reefs surveyed affected, By Hilary Whiteman, Hannah Ritchie and Helen Regan, CNNi