ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκες Γεζίντι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος

Γυναίκες Γεζίντι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος
REUTERS

Όταν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στην πόλη Σινζάρ βόρεια του Ιράκ το 2014 μερικές νεαρές γυναίκες Γεζίντι πήραν τα όπλα εναντίον των μαχητών που επιτίθεντο σε γυναίκες και κορίτσια της κοινότητας.

“Πήραν 8 από τους γείτονές μου και είδα ότι σκότωναν τα παιδιά”, ανέφερε η Ασιμα Νταχιρ (Asema Dahir) στο πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα σε ένα σημείο ελέγχου κοντά σε ένα μέτωπο βόρεια της Μοσούλης.

Ντυμένη με στρατιωτική στολή, η 21χρονη κοπέλα είναι τώρα μέλος μιας καθαρά γυναικείας μονάδας στις κουρδικές δυνάμεις των πεσμεργκά, οι οποίες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην απώθηση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.

Η θανάτωση και η υποδούλωση χιλιάδων από την μειονότητα της Γεζίντι κοινότητας στο Ιράκ, έστρεψε την προσοχή διεθνώς στη βίαιη εκστρατεία της οργάνωσης να επιβάλει τη ριζοσπαστική ιδεολογία της και ώθησε την Ουάσιγκτον να ξεκινήσει τις αεροπορικές επιθέσεις.

Ώθησε επίσης στη δημιουργία αυτής της ασυνήθιστης μονάδας 30 γυναικών που συγκροτείται από Γεζίντι, καθώς και γυναίκες από το Κουρδιστάν, το Ιράκ και τη γειτονική Συρία. Για εκείνες ένα μόνο πράγμα έχει σημασία: η εκδίκηση για τις γυναίκες που βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές μαχητές.

Η Νταχίρ λέει ότι έμεινε έκπληκτη από τη βιαιότητα των μαχητών, μερικοί από τους οποίους ήταν γείτονες και άλλοι από τις γύρω περιοχές. “Σκότωσαν το θείο μου και πήραν τη σύζυγο του ξαδέρφου μου, που είχαν παντρευτεί μόλις 8 μέρες πριν”, είπε. Η νύφη, όπως και χιλιάδες άλλες γυναίκες Γεζίντι, κρατείται ακόμα από τους μαχητές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, κατά τη διάρκεια των μαχών με ανταλλαγές πυρών που συντάραξαν τη Σινζάρ το 2014, η Νταχίρ είπε ότι σκότωσε δύο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, πριν την πυροβολήσουν στο πόδι.

Τοποθετημένες σε καθρέφτες ή στους τοίχους στους λιτούς στρατώνες των γυναικών, έχουν ξεθωριασμένες φωτογραφίες από τα παιδιά και τις οικογένειές που άφησαν πίσω τους.

Η 24χρονη αρχηγός της μονάδας Χασίμπα Νοζάντ (Haseba Nauzad), έχασε το γάμο της. Ζούσε με τον άντρα της στην Τουρκία, όταν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο βόρειο Ιράκ και ανακοίνωσε το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του στις περιοχές που περιλάμβαναν παραδοσιακή κουρδική γη.

“Τους είδα να βιάζουν τις αδερφές μου από το Κουρδιστάν και δεν μπορούσα να αποδεχτώ αυτή την αδικία”, είπε η Νοζάντ. Ο σύζυγός της ήθελε να πληρώσει διακινητές για να τους φέρει στην Ευρώπη μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο άλλους που έφευγαν από την περιοχή. Ωστόσο εκείνη επέμεινε να επιστρέψει στην πατρίδα της για να πολεμήσει τους μαχητές.

Έβαλα στην άκρη την προσωπική μου ζωή και ήρθα να υπερασπιστώ τις αδερφές μου και τις μητέρες στο Κουρδιστάν και να σταθώ απέναντι σε αυτό τον εχθρό”, σημείωσε. Η ίδια έχει χάσει την επαφή με το σύζυγό της από τότε που εκείνος έφτασε στη Γερμανία.

Σε μια συντηρητική κοινωνία όπου από τις γυναίκες προσδοκάται συχνά να μένουν στο σπίτι τους, αυτές οι γυναίκες λένε ότι το φύλο δεν τις κρατάει από το να μπουν στη μάχη.

“Αν ένας άντρας μπορεί να κουβαλήσει ένα όπλο, μία γυναίκα μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι άντρες εμπνέονται να πολεμήσουν πιο σκληρά όταν βλέπουν γυναίκες να πολεμούν στο ίδιο πεδίο μάχης με εκείνους”, λέει η Νοζάντ.

Οι γυναίκες της μονάδας είναι πεπεισμένες ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φοβούνται τις γυναίκες πολεμίστριες “επειδή θεωρούν ότι αν τους σκοτώσει μια γυναίκα, δεν θα πάνε στον παράδεισο”, τονίζει η Νοζάντ και καταλήγει: “Αυτή η ιστορία ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να εισέλθουν στη μάχη”.