Μετά τις αντιδράσεις της Γαλλίας η διαπραγμάτευση για την TTIP καθυστερεί
Η TTIP δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα τις προηγούμενες ημέρες με μια μαζική διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων που επιβεβαίωσαν όλους τους φόβους και τις ανησυχίες για το τι κρύβει η μυστική διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ με τις ξεκάθαρα υπέρ των πολυεθνικών εταιριών ρυθμίσεις.
Την επομένη των αποκαλύψεων η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε την συμφωνία με την παρούσα μορφή της, ενώ ο Ολάντ σε υψηλούς τόνους διαμήνυσε πως «δεν πρόκειται να αποδεχτεί την υπονόμευση θεμελιωδών αρχών της γεωργίας, του πολιτισμού και της αμοιβαίας πρόσβασης στις αγορές».
Σύμφωνα με τον γάλλο διαπραγματευτή για το εμπόριο, Ματίας Φεκλ, οι συνομιλίες θα διακοπούν. Ο ίδιος πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε σημαντικές παραχωρήσεις, προσφέροντας στις ΗΠΑ αυτό που ζητά, χωρίς όμως να λάβει το αντίστοιχο αντάλλαγμα. Κάτι που, όπως λέει, φαίνεται από τις διαρροές που αποδεικνύουν ότι η αρχή πρόληψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν επιτρέπουμε τίποτα να βγει στην αγορά πριν αποδειχτεί ότι είναι ασφαλές) θυσιάστηκε προς όφελος των ΗΠΑ στην λογική της «επιστημονικής αρχής» (δεν απαγορεύουμε τίποτα μέχρι να αποδειχτεί μη ασφαλές).
Τα νέα από την Γαλλία έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ένταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Μεγάλη Βρετανία έχει ταχθεί υπέρ της TTIP με τον Κάμερον μάλιστα να υποστηρίζει πως η συμφωνία είναι δική του ιδέα.
Την ίδια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να καταστεί η TTIP ένα πεδίο μάχης που θα αναδείξει τις διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, η TTIP είναι το εργαλείο του επιχειρηματικού κόσμου να επιβάλλει την ατζέντα του στην υπόλοιπη κοινωνία. Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές λειτουργούν υπέρ ενός εξαιρετικά αποτελεσματικού επιχειρηματικού λόμπι και μόνο οι αντιδράσεις του κόσμου μπορούν να σταθούν εμπόδιο.
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μπορεί να είναι βαριά πληγωμένη, όμως η «δίδυμη αδελφή» της η CETA, προχωρά κανονικά και είναι πολύ κοντά στην εφαρμογή της μεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε.
Η CETA λειτουργεί ως εναλλακτική στην TTIP, αφού οποιαδήποτε αμερικανική εταιρία που λειτουργεί στον Καναδά θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις προβλέψεις της συμφωνίας ώστε να προχωρήσει σε μηνύσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην περίπτωση που τεθούν όρια στα περιθώρια κέρδους των εταιριών.
Το Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συναντηθεί με τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την επικύρωση της CETA. Αν και η έγκριση των κυβερνήσεων αναμένεται τον Σεπτέμβριο, η συνάντηση του Ιουνίου αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προβάλλουν σημαντικές αντιρρήσεις.