Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεν θα αντισταθεί στην ποσόστωση προσφύγων
Οι ανατολικές χώρες της Ευρώπης που αντιτίθενται σθεναρά στις ποσοστώσεις των προσφύγων θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη, σύμφωνα με τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η Σόφια θα αποδεχτεί το μερίδιο που της αντιστοιχεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, ο συντηρητικός πρωθυπουργός είπε πως οι φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εξαρτημένες από την βοήθεια των Βρυξελλών πρέπει να ανταποδώσουν την χάρη και να στηρίξουν τις χώρες της δυτικής Ευρώπης από το προσφυγικό βάρος.
«Όταν οι φορολογούμενοι (στις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες) δίνουν χρήματα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είμαστε ευχαριστημένοι. Όταν όμως έχουν κάποιο πρόβλημα – αφού οι μεταναστευτικές ροές κατευθύνονται κυρίως εκεί – τότε, κατά την άποψή μου, πρέπει κι εμείς να επιδείξουμε αλληλεγγύη και αμοιβαία βοήθεια», είπε ο Μπορίσοφ.
Η προσφυγική κρίση έχει πυροδοτήσει ένταση μεταξύ των δυτικών χωρών και των ανατολικών χωρών της Ε.Ε., με τις δυτικές να υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιβληθεί ποσόστωση ώστε να μοιραστεί το βάρος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αρκετές κεντρικές και ανατολικές χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία απορρίπτουν τον μηχανισμό.
Η Βουλγαρία κράτησε πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με την ομάδα Βίσεγκραντ ενώ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε πως αποδέχεται την μετεγκατάσταση 1.200 προσφύγων.
«Δεν έχει σημασία πόσοι είναι – 1.200 ή 2.000 άνθρωποι – έχουμε υποχρέωση να τους δεχτούμε», δήλωσε ο Μπορίσοφ.
Μέχρι στιγμής μόνο δύο Ιρακινοί πρόσφυγες έχουν συμφωνήσει να μετεγκατασταθούν στην Βουλγαρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ένας από αυτούς έφυγε από τη χώρα.
«Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Βουλγαρία. Θέλουν να πάνε στην Σουηδία, στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία. Πρέπει να χτίσουμε μια φυλακή για να τους κρατήσουμε δια της βίας;», αναρωτήθηκε ο Μπορίσοφ.
Ο βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με την προτεινόμενη «εισφορά αλληλεγγύης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το χρηματικό πρόστιμο των 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα που θα επιβληθεί στις χώρες που δεν αποδέχονται την ποσόστωση.
Η Ουγγαρία, την Τετάρτη, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για «εκβιασμό» ενώ η Πολωνία είπε πως πρόκειται για «πρωταπριλιάτικο αστείο».
«Είναι καιρός τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν μηχανισμούς που λειτουργούν στην πράξη αντί να καταδικάζουμε ο ένας τον άλλον με δηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια και στην λογική "όποιος δεν δέχεται την μετεγκατάσταση θα καταβάλλει πρόστιμο"», είπε ο Μπορίσοφ.
Την ίδια ώρα, ο βούλγαρος πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές για την δυνατότητα της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορά της είπε πως νιώθει ικανοποίηση που «η Βουλγαρία τα καταφέρνει καλύτερα στην φύλαξη της ζώνης Σένγκεν από ότι τα ίδια τα μέλη της Σένγκεν. Είναι η ηθική μας ικανοποίηση», κατέληξε.