ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ συνεχίζει να ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Γκρόσι δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες AP/Theresa Wey

Τις ελπίδες του για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις εξέφρασε την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι.

Ωστόσο, ο Γκρόσι δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ότι μπορεί να χαθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας.

«Φυσικά συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι κάποια συμφωνία θα επιτευχθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι το παράθυρο ευκαιρίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, σε επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ίδιος είπε ότι είχε επίσης προειδοποιήσει το Ιράν πως η χώρα δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη για τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

«Τους τελευταίους λίγους μήνες καταφέραμε να εντοπίσουμε ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε σημεία που ποτέ δεν είχαν αναφερθεί από το Ιράν ως τοποθεσίες στις οποίες λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε δραστηριότητα», δήλωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τα τέλη Μαρτίου σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ιερουσαλήμ, είχε εκφράσει τη συναντίληψη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

«Σε ό,τι αφορά το πιο σημαντικό στοιχείο, έχουμε την ίδια άποψη. Δεσμευόμαστε και οι δύο, είμαστε αμφότεροι αποφασισμένοι ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν.

«Ένα Ιράν με ένα πυρηνικό όπλο ή με την δυνατότητα παραγωγής ενός σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει ακόμη πιο επιθετικό και θα πιστέψει ότι μπορεί να ενεργεί με μια ψευδαίσθηση ατιμωρησίας» είχε τονίσει ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Κατά τον Μπλίνκεν «ο καλύτερος τρόπος» για να αποφευχθεί αυτό είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν να επιστρέψουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που υπογράφηκε το 2015.

Η αναβίωση της συμφωνίας θα «θέσει το πρόγραμμα του Ιράν για τα πυρηνικά πίσω εκεί όπου βρισκόταν αλλά από όπου "δραπέτευσε" από τότε που οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία», είχε πει ο Άντονι Μπλίνκεν.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης