ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καθημερινή ζημία 170 εκατ. δολαρίων από τον θαλάσσιο αποκλεισμό

Ουκρανία: Καθημερινή ζημία 170 εκατ. δολαρίων από τον θαλάσσιο αποκλεισμό
Εκκλήσεις να ανοίξουν τα λιμάνια για εξαγωγές ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γεμάτες είναι οι σιταποθήκες στα λιμάνια της Ουκρανίας εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας. Ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η χώρα χάνει 170 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα που αποκόπτεται από την πρόσβαση στη θάλασσα και οι εξαγωγικές της δυνατότητες έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό.

«Ενενήντα εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων, τους οποίους η Ουκρανία σχεδίαζε να εξάγει σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, έχουν μπλοκαριστεί», δήλωσε ο Σμιγκάλ στο νότιο λιμάνι της Οδησσού, μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένα προϊόντα είχαν εξαχθεί οδικώς ή σιδηροδρομικώς, αλλά κάποια άλλα αποθέματα παρέμειναν σε περιοχές που τελούν υπό βομβαρδισμό ή έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τα λεγόμενα ευρωπαίου αξιωματούχου, σημείωσε «τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», ιδίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, «πολλοί τόνοι» των οποίων είναι «αποκλεισμένοι στο λιμάνι εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας».

Αυτός ο αποκλεισμός «όχι μόνο βλάπτει την ουκρανική οικονομία, αλλά εμποδίζει επίσης την πρόσβαση του κόσμου σε ζωτικής σημασίας τρόφιμα και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε ότι το Κίεβο παρέχει σιτηρά σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και ότι το μπλοκάρισμα εξαγωγών αυτών των αγροτικών προϊόντων οδηγεί ήδη σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στον κόσμο.

Μετά από τις συνομιλίες με τον Μισέλ ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κάλεσε σε άμεσες ενέργειες για να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από την Ρωσία ώστε να επιτραπούν εξαγωγές σιταριού και να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

O OHE ζητά να ανοίξουν τα λιμάνια για εξαγωγές

Το Σάββατο, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ζήτησε να ανοίξουν και πάλι τα λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από τη χώρα προϊόντα, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή οι σιταποθήκες της Ουκρανίας είναι γεμάτες. Παράλληλα 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο οδεύουν προς τον λιμό. Πρέπει να ανοίξουμε αυτά τα λιμάνια ώστε να μπορέσουν να βγουν τα προϊόντα από την Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίζλι σε ανακοίνωσή του.

«Ο κόσμος το απαιτεί διότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Γη εξαρτώνται από τις προμήθειες αυτές», τόνισε.

«Ζητώ από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιτρέψουν αυτά τα προϊόντα να βγουν από την Ουκρανία για να φτάσουν εκεί όπου τα έχουν απελπιστική ανάγκη, προκειμένου να μπορέσουμε να αποφύγουμε την άμεση απειλή του λιμού», κατάληξε ο ίδιος.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας δεν λειτουργούν κανονικά λόγω του πολέμου και εκατομμύρια τόνοι δημητριακών παραμένουν σε σιταποθήκες στην Οδησσό και σε άλλα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια, οι Ουκρανοί γεωργοί δεν θα έχουν πού να αποθηκεύσουν την επόμενη θερινή σοδειά, σύμφωνα με το PAM, γεγονός που θα οδηγήσει σε σπατάλη προϊόντων.

Περίπου 276 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν αντιμέτωποι με οξεία πείνα στις αρχές του 2022 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 47 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη σημαντικότερη αύξηση να παρατηρείται στην υποσαχάρια Αφρική, επεσήμανε το PAM.

Πριν τον πόλεμο τα περισσότερα προϊόντα που παράγονταν στην Ουκρανία εξάγονταν από τα επτά λιμάνια της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, υπενθύμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.