ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα της Νίκης: Ο Πούτιν δεν άνοιξε τα χαρτιά του, η Δύση παραμένει στην αναμονή

Ημέρα της Νίκης: Ο Πούτιν δεν άνοιξε τα χαρτιά του, η Δύση παραμένει στην αναμονή
Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε μεν «πυρά» εναντίον των δυτικών, της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση που αλλάζει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία AP Photo / Anton Novoderezhkin

Παρελάσεις σε 28 ρωσικές πόλεις με 65.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα και εκατοντάδες αεροσκάφη-μια ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης αλλά χωρίς εκπλήξεις και κλιμακώσεις.

Παρά την ανησυχία αναλυτών της Δύσης για ύψιστης σημασίας ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ανήμερα της Ημέρας της Νίκης, ο πρόεδρος της Ρωσίας διέψευσε όλα τα σενάρια.

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε μεν «πυρά» εναντίον των δυτικών, της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση που αλλάζει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να εισβάλλει στην Ουκρανία.

«Ήταν η μόνη σωστή απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας μια θέση που έχει εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν.

Προχώρησε, επίσης, σε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας λέγοντας:

«Ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε μια τιμωρητική επιχείρηση στο Ντονμπάς και να εισβάλουν σε ιστορικά δικά μας εδάφη. Στο Κίεβο έλεγαν ότι ενδεχομένως να πάρουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά εδάφη που βρίσκονται πλησίον μας, κάτι που μετετράπη σε εμφανή απειλή για εμάς και τα σύνορά μας».

Κλείνοντας την 11 λεπτών ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Δόξα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας -για τη Ρωσία, για τη νίκη, ζήτω».

Και οι 11.000 στρατιώτες με τα 131 τεθωρακισμένα που συμμετείχαν στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία ζητωκραύγασαν.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που πέρασαν τις περασμένες εβδομάδες προσπαθώντας να μαντέψουν τι θα αποκαλύψει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία θα πρέπει να… περιμένουν λίγο ακόμα -ή να συνεχίσουν να εικάζουν.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, είχε δηλώσει προ ημερών ότι ο Πούτιν ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε αυτή την ιστορική ημέρα για να μιλήσει για πρώτη φορά για «πόλεμο» στην Ουκρανία και όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το CNNi, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτό ήταν όντως το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμη και αν ήταν όμως, οι δηλώσεις του Γουάλας το ανέτρεπαν.

Και αυτό γιατί ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα επέτρεπε ποτέ στους δυτικούς να πιστέψουν ότι είναι τόσο προβλέψιμος ώστε να είναι σε θέση να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του.

Αντ’ αυτού, ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να εκφωνήσει μια ομιλία που συνδύαζε την ιστορία με το παρόν, κάνοντας λόγο για νέες ναζιστικές απειλές στην Ουκρανία.

Επανέλαβε δε τα όσα αβάσιμα έχει πει περί αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας.

«Ο κίνδυνος αυξανόταν κάθε ημέρα. Η Ρωσία απώθησε αυτή την επιθετικότητα προληπτικά. Ήταν η μόνη σωστή απόφαση και ήταν μια έγκαιρη απόφαση. Η απόφαση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και ισχυρού έθνους», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως εξηγεί το CNNi, ο Πούτιν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να επιχειρήσει μέσω της ομιλίας του να πείσει τον λαό για την εισβολή στην Ουκρανία.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν μεγάλες στρατιωτικές νίκες για να καυχηθεί.

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιχειρήσει να κρατήσει στο πλευρό του το ρωσικό λαό, την ώρα που υπομένει τα οικονομικά δεινά των κυρώσεων και της διεθνούς απομόνωσης.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τη σημερινή ημέρα -ή ακόμη και αυτή την εβδομάδα- για να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με κάποιο άλλο τρόπο.

Υπάρχουν φόβοι, για παράδειγμα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα στραφούν και πάλι σε αεροπορικές επιθέσεις και χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Αυτό αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα, καθώς οι εν λόγω επιθέσεις τείνουν να προκαλούν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσφατο παράδειγμα ο βομβαρδισμός σχολείου στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου κατά πληροφορίες έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι.

Η Ρωσία δεν κατάφερε να κατακτήσει εδάφη στα βόρεια της Ουκρανίας ούτε στα περίχωρα του Κιέβου.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας δυσκολεύονται ακόμα και στις επιχειρήσεις τους στην ανατολή και το νότο, όπου εδώ και χρόνια υπάρχει ρωσική παρουσία μέσω των φιλορώσων ανταρτών.

Έτσι, όπως τονίζει το CNNi, το σενάριο η Ρωσία να μην κερδίσει τίποτα -ή να κερδίσει πολύ λίγα- από τη στρατιωτική επιχείρησή της στη Ρωσία είναι πολύ ρεαλιστικό.

«Είτε αλλάξει κάτι αυτή την Ημέρα της Νίκης είτε όχι, ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο θα πρέπει σύντομα να γραφτεί», τονίζει χαρακτηριστικά το CNNi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ