ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα της Νίκης: Τι θα ανακοινώσει ο Πούτιν;

Η 9η Μαΐου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους Ρώσους (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου θεωρείται η σημερινή ημέρα από τους αναλυτές, με τη Δύση να αναμένει με αγωνία την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης.

Η 9η Μαΐου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τους Ρώσους, καθώς γιορτάζεται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποτελεί, λοιπόν, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προσδιορίσει τις επόμενες κινήσεις του στην Ουκρανία, τονώνοντας παράλληλα το ηθικό των Ρώσων που έχουν αρχίσει να βλέπουν όχι μόνο τις αποτυχίες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» αλλά να αισθάνονται στην… τσέπη τους τις κυρώσεις της Δύσης.

Η αλήθεια είναι πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελε τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τις περασμένες εβδομάδες… Ιδανικό σενάριο θα ήταν οι νίκες του στο πεδίο να ήταν πιο σημαντικές και να μπορούσε να κηρύξει και ο ίδιος τη δική του νίκη επί των ναζί -της Ουκρανίας αυτή τη φορά.

Τα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα είναι πολλά, όλα όμως τέμνονται στην υπόθεση ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα αφήσει αυτή τη σημαντική ημέρα για το ρωσικό γόητρο χωρίς να επικαλεστεί ή να διεκδικήσει μια μεταβολή στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στην Ουκρανία.

Επίσημη κήρυξη πολέμου

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το σενάριο που θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύττει την επίσημη έναρξη του πολέμου ενάντια στην Ουκρανία κατά την εκφώνηση της εορταστικής του ομιλίας ανήμερα της 9ης Μαΐου.

Το CNNi παρουσίασε προ ημερών τις εκτιμήσεις Αμερικανών και Δυτικών αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στις 9 Μαΐου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κηρύξει επισήμως τον πόλεμο, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα γενικής επιστράτευσης.

Η Μόσχα επιμένει προς το παρόν να μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και όχι για πόλεμο.

Η επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του.

Επιπλέον, η γενική επιστράτευση θα μπορούσε να σημαίνει επέκταση της στράτευσης για στρατιώτες που βρίσκονται επί του παρόντος στις ένοπλες δυνάμεις, κλήση εφέδρων ή κλήση ανδρών σε ηλικία στράτευσης που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση.

Θα είναι μια εξέλιξη που ίσως κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο για την κυβέρνηση του Πούτιν καθώς «θα άλλαζε ολόκληρη την αφήγηση του Κρεμλίνου», υποστηρίζει ο Όλεγκ Ιγκνάτοφ, ανώτερος αναλυτής για τη Ρωσία της δεξαμενή σκέψης Crisis Group, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή θα ανάγκαζε τον Πούτιν να παραδεχτεί ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε σύμφωνα με το σχέδιο.

Άλλωστε, η ημερομηνία που επέλεξε για την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η 24η Φεβρουαρίου, είναι η "Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας", μια επέτειος αφιερωμένη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το ενδεχόμενο κήρυξης του πολέμου διαψεύσθηκε έντονα αυτήν την εβδομάδα από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανοησίες».

Η προσάρτηση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Προ ημερών, ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε σε δημοσιογράφους πως σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ».

Σύμφωνα πάντα με τον Κάρπεντερ, οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την προσάρτησή τους κάπου στα Μέσα Μαΐου, ενδεχομένως και νωρίτερα ενόψει της Ημέρας της Νίκης.

Ο πρεσβευτής προχώρησε και σε μία ακόμα αποκάλυψη.

Είπε, πως οι ΗΠΑ πίστευαν επίσης ότι η Ρωσία εξέταζε ένα παρόμοιο σχέδιο και για μία τρίτη περιοχή, τη Χερσώνα, όπου η Μόσχα παγίωσε πρόσφατα τον έλεγχό της και επέβαλε τη χρήση του νομίσματός της σε ρούβλι.

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας πως «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Κατέληξε λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι οι αναφορές είναι πολύ αξιόπιστες» και ότι οι ηγέτες της Ρωσίας ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν κι άλλα μέρη της Ουκρανίας, επιβάλλοντας διοικητές – μαριονέτες.

Το τέλος της εισβολής

Λίγο ακόμη νερό στον μύλο της φημολογίας πρόσθεσε την περασμένη Τετάρτη ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος μίλησε στην ιταλική Corriere della Sera, αποκαλύπτοντας ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τελειώσει την εισβολή στην Ουκρανία ανήμερα της 9ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει εκείνη την ημέρα το τέλος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι την αποκάλυψη αυτή του έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν.

Στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη

Τελευταία, το σενάριο που διακινείται (αυτή τη φορά από τις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ουκρανίας) είναι πως ο Πούτιν ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή.

«Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram.

Η Μαριούπολη «θα γίνει κέντρο εορτασμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Οι Ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, με την εξαίρεση του συγκροτήματος της μεταλλουργικής Αζοφτάλ, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι ουκρανοί στρατιώτες (και μέλη του τάγματος Αζόφ) και πολίτες.

Το συγκρότημα δεν έχει πλήρως καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μαριούπολης Mykhailo Vershinin δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι ο ρωσικός στρατός «έχει αρχίσει να εισβάλλει στο εργοστάσιο σε πολλά σημεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης