ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζικό βάζο της δυναστείας Τσιανλόνγκ αξίας 175.000 ευρώ βρέθηκε σε κουζίνα

Ο Οίκος δημοπρασιών περιέγραψε το βάζο ως ένα «εξαιρετικό παράδειγμα αυτοκρατορικής πορσελάνης Qianlong» CNNi/ Dreweatts

Ένα βάζο που διακοσμούσε μια κουζίνα στην Αγγλία θα μπορούσε να πουληθεί για 150.000 λίρες ή 175.000 ευρώ, αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένα σπάνιο κινεζικό τεχνούργημα του 18ου αιώνα που δημιουργήθηκε για τον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ.

Το βάζο αγοράστηκε από έναν χειρουργό τη δεκαετία του 1980 για μερικές εκατοντάδες λίρες, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Dreweatts με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος διαχειρίζεται την πώληση του έργου τέχνης αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο χειρουργός αργότερα το έδωσε στον γιο του, ο οποίος, μη συνειδητοποιώντας την αξία του, το κράτησε στην κουζίνα.

Με μια εντυπωσιακή παλέτα από χρυσό και ασήμι σε έντονο μπλε φόντο, το βάζο φέρει το χαρακτηριστικό σημάδι έξι χαρακτήρων της περιόδου Τσιανλόνγκ (1736-1795) στη βάση του, ανέφερε σε δελτίο τύπου ο οίκος δημοπρασιών.

Υπολογίζεται ότι θα πουληθεί από 116.000 έως 175.000 λίρες στη δημοπρασία του Dreweatts στις 18 Μαΐου.

CNNi/ Dreweatts

«Οι ανακαλύψεις αυτού του τύπου είναι πολύ σπάνιες στη ζωή ενός εκτιμητή», είπε στο CNNi την Πέμπτη ο Μαρκ Νιούστεντ, ειδικός σύμβουλος για ασιατικά κεραμικά και έργα τέχνης στο Dreweatts.

Ο Νιούστεντ είπε ότι είδε για πρώτη φορά το βάζο όταν ο ίδιος, η σύζυγός του και ένα άλλο ζευγάρι προσκλήθηκαν για μεσημεριανό γεύμα σε σπίτι ενός φίλου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το βάζο βρισκόταν σε μια εσοχή πίσω από το τραπέζι της κουζίνας.

«Είχε μεγάλη φωτεινότητα και ωραία διακόσμηση, και παρόλο που εκείνη την εποχή ο κύριος τομέας εξειδίκευσής μου ήταν τα ευρωπαϊκά κεραμικά, είχα μια συντριπτική αίσθηση ότι ήταν του 18ου αιώνα και κάτι πολύ καλό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μόλις επισκέφτηκε ξανά το σπίτι λίγα χρόνια αργότερα, ο Νιούστεντ είδε ότι το βάζο είχε μεταφερθεί σε ένα πολύ πιο ασφαλές μέρος σε έναν μεγάλο μπουφέ από μαόνι στο σαλόνι. Στη συνέχεια το κοίταξε πιο προσεκτικά και σκέφτηκε ότι ήταν το Qianlong. Ωστόσο, το βάζο έμεινε εκεί που ήταν για άλλα 20 χρόνια.

CNNi/ Dreweatts

Ο Οίκος περιέγραψε το βάζο ως ένα «εξαιρετικό παράδειγμα αυτοκρατορικής πορσελάνης Τσιανλόνγκ», το οποίο χρησιμοποιούσε εξαιρετικά ασυνήθιστες τεχνικές επισμάλτου και εντυπωσιακά χρώματα.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, είναι εξαιρετικά σπάνιο να δεις μπλε βάζα βαμμένα τόσο σε επιχρυσωμένο όσο και σε ελαφρώς ανασηκωμένο ασήμι.

«Η εξαιρετική ποιότητα, το μνημειακό μέγεθος και η επιβλητική παρουσία αυτού του αγγείου, καθώς και η ωραία και ευοίωνη διακόσμησή του, θα το έκαναν κατάλληλο για περίοπτη προβολή σε μια από τις αίθουσες του παλατιού Qing», πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών Dreweatts.

CNNi/ Dreweatts

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πολύτιμο αντικείμενο βρίσκεται σε ένα σπίτι.

Ένας πίνακας Cimabue του 13ου αιώνα, ο οποίος πουλήθηκε για 26,8 εκατομμύρια δολάρια το 2019, ανακαλύφθηκε κρεμασμένος σε μια γαλλική κουζίνα.

Και ένας πίνακας 400 ετών που βρέθηκε το 2014 κατά λάθος σε μια σοφίτα, όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιού ήθελαν να φτιάξουν μια στέγη που είχε διαρροή, εκτιμήθηκε σε 136 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης