ΚΟΣΜΟΣ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ευρωπαϊκό «μασάζ» σε Ουγγαρία και Σλοβακία με στόχο την ομοφωνία

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ευρωπαϊκό «μασάζ» σε Ουγγαρία και Σλοβακία με στόχο την ομοφωνία
Ο θυμόσοφος λαός λέει πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ίσως αυτή η ρήση φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων έναντι του ρωσικού πετρελαίου.

Ο θυμόσοφος λαός λέει πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ίσως αυτή η ρήση φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων έναντι του ρωσικού πετρελαίου.

Μπορεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ανακοίνωσε εμφατικά την πρόθεση της Ευρώπης των 27 να άρει οριστικά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο μια τέτοια απόφαση δεν θα έλθει σε καμία περίπτωση δίχως συνέπειες, ειδικά για ένα συγκεκριμένο μπλοκ χωρών.

Ήδη, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, χώρες – μέλη της ΕΕ με άμεση εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες από τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν:

«Προχωρούμε σε μια καθολική απαγόρευση εισαγωγών για το ρωσικό πετρέλαιο (αργό και διυλισμένο) είτε προέρχεται από θαλάσσιες εξορύξεις, είτε από αγωγούς».

Τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι Βρυξέλλες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ βραχυπρόθεσμα, με στόχο να σταματήσουν έως τα τέλη του 2022 οι αγορές αργού και διυλισμένου πετρελαίου από την Ρωσία.

«Η απόφαση δεν θα είναι εύκολη», παραδέχθηκε η κυρία φον ντερ Λάιεν, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της προς τις δύο αυτές χώρες που εμφανίζονται προβληματισμένες από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Η συζήτηση επί των κυρώσεων θα συνεχιστεί και σήμερα, Παρασκευή, καθώς αν και η Βουδαπέστη αλλά και η Μπρατισλάβα θα λάβουν μια περίοδο χάριτος για επιπλέον 12 μήνες, ώστε να εφαρμόσουν τις κυρώσεις, οι αντιδράσεις παραμένουν ιδιαίτερα σθεναρές.

Και η Ουγγαρία αλλά και η Σλοβακία έχουν ξεκαθαρίσει πως η εξάρτηση των οικονομιών τους από το ρωσικό πετρέλαιο παραμένει σχεδόν καθολική και πως οποιαδήποτε υιοθέτηση των κυρώσεων θα επιφέρει σοβαρή ζημία στους προϋπολογισμούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η συζήτηση που διεξάγεται την Παρασκευή σε επίπεδο ΕΕ θα είναι ένα «μασάζ» προς τις χώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι για να κυρωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να τύχει της ομόφωνης απόφασης των 27 χωρών – μελών της ΕΕ, μια προοπτική που η γαλλική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει πως θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως το τέλος της ημέρας.

Ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Ρωσία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Politico, ο έκτος γύρος των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της Μόσχας συνεπάγεται μάλλον δυσμενείς ειδήσεις για την ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Ειδικότερα, βάσει των νέων κυρώσεων θα απαγορεύεται η μεταφορά ρωσικού αργού πετρελαίου ή παραγώγων του «από οποιοδήποτε σκάφος που βρίσκεται είτε υπό οποιαδήποτε σημαία χώρας – μέλους της ΕΕ είτε τελεί υπό την ιδιοκτησία οιουδήποτε πολίτη ή άλλης οντότητας της Ένωσης».

Υπό το ίδιο πρίσμα, δεν θα επιτρέπεται ούτε η παροχή οικονομικών ή άλλων ασφαλιστικών υπηρεσιών για τέτοιους είδους μεταφορές.

Η ΕΕ παραμένει, προς ώρας, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κι αυτές οι κυρώσεις ενδέχεται σίγουρα να δυσκολέψουν κατά πολύ τη στροφή της Μόσχας προς άλλους αγοραστές, ιδίως στην Ασία.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ευρώπη των 27 μάλλον στοχεύει στην «ιρανοποίηση της Ρωσίας», ήτοι στη δημιουργία συνθηκών οικονομικού αποκλεισμού προς τη χώρα αυτή.

«Οτιδήποτε πλήττει ακόμη και με έμμεσο τρόπο την Ρωσία, νοείται ως προβληματικό υπό το βάρος των κυρώσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι κυρώσεις θα επιφέρουν σημαντικές συνέπειες τόσο στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό όσο και στην ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Φόβοι για περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Ταυτόχρονα, όμως, θα έχουν αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς αλλά και στην ΕΕ.

Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται το αμερικανικό αργό να φτάσει κοντά στο επίπεδο των 150 δολαρίων ανά βαρέλι, με τη μέση ετήσια επιβάρυνση για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ.