ΚΟΣΜΟΣ

Συνειδητές δαπάνες: Πώς να ξοδεύετε τα χρήματά σας με ουσιαστικό τρόπο

Ενσυνείδητες δαπάνες: Η έξυπνη και διασκεδαστική οικονομική προσέγγιση Unsplash

Όταν σκέφτεστε τα χρήματα, μήπως νιώθετε ότι το «να ζείτε τη στιγμή» και «να είστε υπεύθυνοι» είναι δύο καταστάσεις αμοιβαία αλληλοαποκλειόμενες;

Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε ή να αισθάνεστε μ' αυτόν τον τρόπο, χάρη σε μια ευέλικτη προσέγγιση των οικονομικών σας που ονομάζεται συνειδητή δαπάνη.

«Σε αντίθεση με έναν προϋπολογισμό που μοιάζει "ξεπερασμένος", ένα συνειδητό σχέδιο δαπανών σάς επιτρέπει να κοιτάξετε μπροστά», δήλωσε ο Ράμιτ Σέτχι, συγγραφέας του best seller «I Will Teach You To Be Rich» και διευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου blog.

«Η συνειδητή δαπάνη έχει να κάνει με το να ξοδεύετε πολλά χρήματα για πράγματα που αγαπάτε, αρκεί να μειώνετε εξίσου αρκετά το κόστος για πράγματα που δεν αγαπάτε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες παλιές, γενικές μέθοδοι αποταμίευσης δεν ισχύουν, όπως η εξοικονόμηση 5% έως 10% του εισοδήματός σας και η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για τρεις έως έξι μήνες, είπε ο Σέτχι.

Αλλά ένα συνειδητό σχέδιο δαπανών σάς επιτρέπει να πείτε, «ναι, θέλω να πάω διακοπές. Ναι, μου αρέσουν τα ωραία ρούχα. Ναι, θα ξοδέψω σε αυτά τα πράγματα χωρίς ενοχές. Θα εξοικονομήσω, όμως, εξίσου όσα χρήματα χρειάζονται, ώστε να καλύψω το ενοίκιό μου», συμπλήρωσε ο Σέτχι.

Είτε θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα, είτε να καλύψετε τα χρέη σας ή να διασκεδάσετε λίγο περισσότερο, σας φέρνει πιο κοντά στην επιλογή να δοκιμάσετε «συνειδητές δαπάνες», μπορείτε να εφαρμόσετε αυτήν την τακτική το συντομότερο δυνατόν με τον εξής τρόπο.

Επαναπροσδιορίζοντας τις καταναλωτικές σας συνήθειες

Ο όρος «συνειδητή δαπάνη» υπονοεί ότι οι άνθρωποι κάνουν ασυνείδητες δαπάνες, είπε ο Μπράντλει Κλοτζ, οικονομικός ψυχολόγος και αναπληρωτής καθηγητής πρακτικής στο Heider College of Business του Πανεπιστημίου Creighton στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

«Είναι σχεδόν σαν να τρώω χωρίς να έχω τις αισθήσεις μου», είπε.

«Κινούμαστε χωρίς σχέδιο, δεν δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες».

Αυτό που είναι πιο σημαντικό για να μειώσετε ή και να εξαλείψετε τις ασυνείδητες δαπάνες είναι να κάνετε στον εαυτό σας συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τους οικονομικούς σας στόχους και τις επιθυμίες της ζωής σας:

Πού πήγαν τα χρήματά μου; Σε τι μου αρέσει να ξοδεύω χρήματα και γιατί; Πόσα χρειάζομαι για πάγια έξοδα, όπως λογαριασμούς και ενοίκιο; Πόσα θέλω να επενδύσω και να εξοικονομήσω και γιατί; Πόσα θέλω να διαθέσω για παρορμητικές αγορές ή χρεώσεις, όπως ποτά με έναν φίλο ή εισιτήριο για έναν χώρο στάθμευσης;

«Οι απαντήσεις σας πρέπει να είναι πολύ σαφείς», είπαν τόσο ο Κλοντζ, όσο και ο Σέτχι.

«Το να λες γενικά ότι θέλεις να μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις, όταν το θέλεις, είναι κάτι αφηρημένο».

Απεναντίας, λέγοντας ότι μαζί με το σύντροφό σας θέλετε να επισκεφθείτε για τρεις εβδομάδες την Ιταλία με μια πτήση με εισιτήρια πρώτης θέσης, και να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα πάνω από τη Ρώμη πίνοντας κρασί, είναι κάτι συγκεκριμένο και ουσιαστικό, είπε ο Σέτχι.

«Αυτό που δεν έχει νόημα είναι απλώς ένα υπολογιστικό φύλλο με αριθμούς».

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ενθουσιασμό και σαφήνεια για τα οικονομικά σας, να προσδιορίσετε τι σας ενδιαφέρει λιγότερο και να ζήσετε όντας ευθυγραμμισμένοι με ό,τι είναι σημαντικό για εσάς.

«Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να μειώσεις τα έξοδα που δεν έχουν τόση σημασία», είπε ο Κλοντζ.

Οι απαντήσεις σας σε αυτές τις ερωτήσεις συνθέτουν αυτό που ο Σέτχι αποκαλεί «πλούσια ζωή», τη ζωή και τους οικονομικούς στόχους που είναι μοναδικοί για εσάς, που δεν επηρεάζονται από το τι πιστεύει κάποιος άλλος ότι πρέπει να κάνετε.

Ένα προσωπικό παράδειγμα: Πρόσφατα αποφάσισα ότι τις εργάσιμες ημέρες, θα πίνω καφέ στο γραφείο δωρεάν αντί να ξοδεύω αρκετά δολάρια σε καφέ παραγγέλνοντας απ' έξω αρκετές φορές την εβδομάδα.

Τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπω στον εαυτό μου να πηγαίνει σε καφετέριες με φίλους.

Το αποφάσισα γιατί τις καθημερινές, το να χρειάζομαι περισσότερη ενέργεια ήταν ο μόνος μου λόγος για να θέλω καφέ, ενώ το να έχω χρήματα για να απολαμβάνω καλύτερο καφέ και ποιοτικό χρόνο στα αγαπημένα μου καφέ τα Σαββατοκύριακα ήταν πιο σημαντικό για μένα.

Με αυτόν τον τρόπο, παίρνω αυτό που θέλω από τον καφέ μου, εστιάζοντας συνειδητά σε ό,τι είναι πιο πολύτιμο για μένα.

Όταν έχετε ήδη ό,τι σας ευχαριστεί περισσότερο, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άγχος, εμμονή, αμφιβολίες ή ενοχές. Όταν ο Σέτχι ήταν παιδί, η οικογένειά του «δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζει ορεκτικά, όταν έτρωγε έξω», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Εάν θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στις συνειδητές δαπάνες, δοκιμάστε το για ένα μήνα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις τραπεζικές κινήσεις σας ή μια εφαρμογή προϋπολογισμού, ελέγξτε τι συνέβη, τι λειτούργησε και τι όχι.

«Δεν πρόκειται να λειτουργήσει τέλεια την πρώτη φορά. Είναι ένα σύστημα που θα τροποποιείται συνεχώς», είπε ο Σέτχι. «Αλλά γενικά, θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί και τι πρέπει να αλλάξετε, ώστε να ξοδεύετε για ό,τι σας ευχαριστεί».

By Kristen Rogers, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης