ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Συναυλία στην Παλμύρα από συμφωνική ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης

Ο διάσημος μαέστρος Βαλέρι Γκέργκιεφ Sven Creutzmann/Mambo Photo/Getty Images/Ideal Images

Ο διάσημος ρώσος αρχιμουσικός, Βαλέρι Γκέργκιεφ, θα διευθύνει σήμερα μια συμφωνική ορχήστρα μέσα στο αμφιθέατρο της αρχαίας Παλμύρας, της πόλης που ανακατέλαβε ο συριακός στρατός από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η συναυλία με θέμα «Προσευχή για την Παλμύρα - Η μουσική ξαναδίνει ζωή στα αρχαία τείχη» θα δοθεί από τη συμφωνική ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και θα αρχίσει στην Παλμύρα στις 17.00 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του θεάτρου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η πόλη αυτή, ηλικίας 2.000 ετών, τα ερείπια της οποίας έχει περιλάβει η UNESCO στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, είχε καταληφθεί από τους τζιχαντιστές του ΙΚ τον Μάιο του 2015 και ανακαταλήφθηκε στις 27 Μαρτίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού που είχαν την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

Αυτή η νίκη επέτρεψε στη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, να επιβεβαιώσει τον βαρύνοντα ρόλο της στη συριακή σύγκρουση.

Στα τέλη Απριλίου, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αποναρκοθέτηση του αρχαίου χώρου της Παλμύρας στον οποίο οι μαχητές του ΙΚ είχαν τοποθετήσει παντού νάρκες και εκρηκτικά.

Η συναυλία στην Παλμύρα δείχνει «την αλληλεγγύη προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού προς αυτούς που πολεμούν τους τρομοκράτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ.

Ο 63χρονος μαέστρος, που διευθύνει το θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, έχει ήδη οργανώσει συναυλίες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή για θύματα φυσικών καταστροφών.

Η ορχήστρα του είχε παίξει το 2008 μπροστά από τα ερείπια των κυβερνητικών κτιρίων στο Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας από τη Γεωργία φιλορωσικής δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας λίγο μετά τον πόλεμο αστραπή μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας για τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

Το 2012 ο «τσάρος του πόντιουμ» είχε διευθύνει συναυλία στο Τόκιο, στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής του 2011 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ο Γκέργκιεφ οργάνωσε επίσης πολλές συναυλίες σε όλο τον κόσμο για τη συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα της ομηρείας σε ένα σχολείο στο Μπεσλάν, στο ρωσικό Καύκασο, η οποία κατέληξε στο θάνατο περισσοτέρων από 330 ανθρώπων, ανάμεσά τους 186 παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης