ΚΟΣΜΟΣ

Το Ενεργειακό στις Βρυξέλλες: H EE δεν πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Συμβιβαστική λύση ως προς το πετρελαϊκό εμπάργκο αναζητά ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπερκεραστούν οι ενστάσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας AP Photo/Jean-Francois Badias

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά από απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέπεμψαν οι υπουργοί Ενέργειας των «27», οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες υπό το φως της διακοπής των παραδόσεων στη Βουλγαρία και την Πολωνία. Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης προς επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται ταυτόχρονα η ΕΕ.

Το προτεινόμενο εκ μέρους της Ρωσίας «μοντέλο» μετατροπής των ευρωπαϊκών πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, επισήμανε η κοινοτική επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των εργασιών του Συμβουλίου.

«Η πληρωμή σε ρούβλια, μέσω του μηχανισμού μετατροπής που διαχειρίζονται οι ρωσικές δημόσιες αρχές, και ένας δεύτερος λογαριασμός αποκλειστικά στην Gazprombank, συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» επισήμανε η Κάντρι Σίμσον.

Η απαίτηση της Μόσχας για άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια πρόκειται για «μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων και για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας», σημείωσε.

Δεδομένου ότι πριν τα τέλη Μαΐου οι περισσότερες χώρες θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές στην Gazprom, η Κάντρι Σίμσον επισήμανε ότι «μέχρι τότε θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν, χωρίς να παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις» κατά της Μόσχας.

Η ίδια ανέφερε ότι η νομική υπηρεσία της Επιτροπής και του Συμβουλίου θα παρουσιάσουν εντός των επόμενων ημερών πιο λεπτομερείς κατευθύνσεις προς τις χώρες και προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα πληρώσει η Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπαρμπαρά Πομπιλί, σημείωσε πως καμία χώρα δεν έχει πληρώσει και δεν προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ» μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις που δημιούργησε η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Μπαρμπαρά Πομπιλί.

«Καταδικάζουμε την μονομερή απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και επιβεβαιώνουμε ότι όλοι οι προμηθευτές πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, βάσει των συμβολαίων με τα οποία δεσμεύονται», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια. Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», επισήμανε.

Όπως ανέφερε η κ. Πομπιλί, οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για διαταραχή παροχής φυσικού αερίου, ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τη βιομηχανία των δύο χωρών. Ωστόσο, η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά, ενώ η πρώτη «περιφερειακή Task Force» θα επισκεφθεί τη Σόφια στις 5 Μαΐου για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, η κ. Πομπιλί τόνισε ότι η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας ενισχύει την ανάγκη της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

«Οι υπουργοί εξέτασαν το επίπεδο προετοιμασίας της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αποθήκες φυσικού αερίου, να βρούμε περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και να παρακολουθούμε την κατάσταση», ανέφερε η κ. Πομπιλί, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες-μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η Γαλλίδα υπουργός δήλωσε ότι «τα κράτη-μέλη εργάζονται με την Επιτροπή, για να θέσουν σε εφαρμογή την κοινή πλατφόρμα προμήθειας φυσικού αερίου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο».

Κάντρι Σίμσον: Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να είναι η επόμενη

Από την πλευρά της, η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε ότι η διακοπή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία είναι «αδικαιολόγητη» και προσέθεσε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα από τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να είναι η επόμενη.

«Είναι μια απόπειρα της Ρωσίας να διχάσει την ΕΕ, όμως εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη και ενότητα», δήλωσε η κοινοτική επίτροπος Ενέργειας.

Ερωτηθείσα αν κάποιες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, η κ. Σίμσον απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό, ενώ σημείωσε ότι καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Τέλος, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, σήμερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτες κατά 32% και συνεχίζουν να γεμίζουν. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι χώρες έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Προς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Προ των πυλών βρίσκεται ταυτόχρονα το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, το οποίο και θα περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την ΕΕ να βρίσκεται σε αναζήτηση συμβιβασμού σχετικά με την έναρξη ισχύος και το εύρος εφαρμογής του ώστε να υπερκεραστούν οι ενστάσεις που προβάλλουν η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Από γερμανικής πλευράς σημειώθηκε στροφή, με τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να δηλώνει προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ότι το Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε πετρελαϊκό εμπάργκο, ζητώντας ταυτόχρονα μία μεταβατική περίοδο λίγων εβδομάδων.

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε» δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Προειδοποίησε, ωστόσο, για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία, όσο και για τους καταναλωτές στη Γερμανία. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης