ΚΟΣΜΟΣ

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά - ECDC: 166 κρούσματα σε ΕΕ και Βρετανία - Άγνωστη η αιτία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιο πιθανή αιτία πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας AP Photo / Rajesh Kumar Singh

Τον εντοπισμό 166 κρουσμάτων ηπατίτιδας σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ / ECDC).

Μετά την αρχική αναφορά της αύξησης κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε προηγουμένως υγιή παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 5 Απριλίου 2022 και έως τις 20 Απριλίου 2022, εντοπίστηκαν 111 περιπτώσεις, ηλικίας 10 ετών και κάτω στη χώρα.

Από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 έχουν αναφερθεί περίπου 55 κρούσματα από όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία). Σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο (Καναδά, Ισραήλ, Ιαπωνία, ΗΠΑ).

Προς το παρόν, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας σε αυτά τα παιδιά παραμένει άγνωστη.

Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βγει θετικά στον αδενοϊό και το ίδιο ίσχυε για ορισμένες περιπτώσεις από άλλες χώρες.

Προτεραιότητα σε αυτό το σημείο της εκδήλωσης είναι ο προσδιορισμός του υποκείμενου αιτιολογικού παράγοντα, της παθογένειας της νόσου και των παραγόντων κινδύνου για τη σοβαρότητα των περιπτώσεων οξείας σοβαρής ηπατίτιδας στα παιδιά. Η τρέχουσα υπόθεση είναι ότι μια λοίμωξη ή συν-λοίμωξη από ανθρώπινο αδενοϊό είναι ο πιο πιθανός αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, άλλες αιτιολογίες είναι ακόμη υπό εξέταση και δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί.

Καθώς η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, δεν μπορούν να καθοριστούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου σε αυτό το στάδιο. Η έκθεση των κοπράνων και του στόματος σε ιούς όπως οι αδενοϊοί είναι πιο πιθανή για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, το ΕΚΠΕΝ συνιστά την ενίσχυση γενικών καλών πρακτικών υγιεινής (συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής υγιεινής των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών) σε χώρους που βρίσκονται παιδιά.

Γκάγκα: Σπάνιες οι περιπτώσεις που οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και μεταμόσχευση

Ειδικά για την Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για τον κορωνοϊό, εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οδηγούν σε ηπατική ανεπάρκεια και μεταμόσχευση. Κάτι τέτοιο σημείωσε συμβαίνει μια φορά στα 5 χρόνια.

Μάλιστα όπως είπε, την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, ήταν πριν ένα χρόνο και ο ασθενής μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Ιταλία. Δεν είναι κάτι άγνωστο στον ιατρικό κόσμο, ανέφερε η κα Γκάγκα.

Η ίδια συνέστησε στους γονείς να προσέχουν αλλά «να μην έχουν περισσότερη ανησυχία».

«Εάν χρειαστεί κάτι είμαστε έτοιμοι» τόνισε.

Συστάσεις προς τους γονείς

Παράλληλα, καθησύχασε τους γονείς να μην φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν με άλλα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά δεν συνδέονται το ένα με το άλλο.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε.

«Ελέγχουμε τα ούρα τους και μιλάμε με τον γιατρό μας ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό», σημείωσε.

Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.

Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα.

Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης για τα περιστατικά ηπατίτιδας συμπλήρωσε πως απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα το ερώτημα της χρονικής συγκυρίας με τον αδενοϊό.

Όπως είπε συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι γιατί ο αδενοϊός που σχετίζεται με την ηπατίδα μπορεί να οδηγήσει σε οξεία ηπατίτιδα.

Πάντως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόκειται για μια σπάνια περιπλοκή και ότι οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και διεξάγονται έρευνες.

Η ηπατίτιδα που έχει εμφανιστεί είναι μία σπάνια επιπλοκή και χρειάζεται η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ινστιτούτο Παστέρ: Σύσταση για εγρήγορση στους γονείς

Σε σύσταση προς τους γονείς και τους κηδεμόνες να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), μετά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στη Βρετανία και σε άλλες χώρες, προχώρησε το Ινστιτούτο Παστέρ.

Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41.

Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, «Το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ ξεκίνησε την μοριακή ανίχνευση για τους οροτύπους 40 / 41 (F40 / F41) του αδενοϊού όπως και την αλληλούχιση γονιδιώματος για ταυτοποίηση των οροτύπων του αδενοϊού.

Επισκόπηση περιστατικών

Έως την 21η Απριλίου 2022, τουλάχιστον 169 περιπτώσεις παιδικής οξείας ηπατίτιδας αγνώστου προελεύσεως έχουν αναφερθεί σε 12 χώρες της ευρωπαϊκής και αμερικανικής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.)

Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί κρούσματα στις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο (114), Ισπανία (13), Ισραήλ (12), ΗΠΑ (9), Δανία (6), Ιρλανδία (< 5), Ολλανδία (4), Ιταλία (4), Νορβηγία (2), Γαλλία (2), Ρουμανία (1) και Βέλγιο (1). Τα εργαστηριακά δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύουν ότι, οι κοινοί ιοί που κυκλοφορούν στα παιδιά βρίσκονται επί του παρόντος, σε υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των αδενοϊών · η αύξηση εντοπίζεται ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 ετών. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν, όλο και περισσότερο ότι, τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά πιθανόν να συνδέονται με μόλυνση από αδενοϊό οροτύπου F41. Ωστόσο, άλλες πιθανές αιτίες διερευνώνται διεξοδικά.

Συμπτωματολογία

Το κλινικό σύνδρομο μεταξύ των εντοπισμένων περιπτώσεων είναι η οξεία ηπατίτιδα. Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων - ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) - και ίκτερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι με άλλες χώρες, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41. Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως, 19 εκ των περιπτώσεων ανιχνεύθηκαν με ταυτόχρονη μόλυνση SARS-CoV-2 και αδενοϊού.

Οδηγίες

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)

• σκουρόχρωμα ούρα

• αποχρωματισμένα κόπρανα

• κνησμός στο δέρμα

• μυικό άλγος και αρθραλγία

• αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης

• απώλεια όρεξης

• κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης