ΚΟΣΜΟΣ

Η3Ν8: Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος της γρίπης των πτηνών που ανιχνεύτηκε σε άνθρωπο

AP Photo

Το H3N8 είναι ένα στέλεχος γρίπης που έχει ανιχνευθεί στο παρελθόν σε άλογα, σκύλους, πτηνά και φώκιες σε όλο τον κόσμο ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα σε ανθρώπους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι σχετίζεται στενά με ένα στέλεχος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε υδρόβια πτηνά της Βόρειας Αμερικής το 2002.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, την πρώτη μόλυνση ανθρώπου με το στέλεχος H3N8 της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, ο κίνδυνος εξάπλωσής του μεταξύ των ανθρώπων είναι χαμηλός.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) ζήτησε να αξιολογηθεί ο κίνδυνος για την υπόθεση του 4χρονου στην επαρχία Χενάν, που εμφάνισε πυρετό και άλλα συμπτώματα στις 5 Απριλίου, ενώ σημείωσε ότι καμία στενή επαφή του νεαρού αγοριού δεν είχε μολυνθεί από τον ιό. Το παιδί είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα και κοράκια που εκτρέφονταν στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μια αρχική αξιολόγηση έδειξε ότι το στέλεχος δεν έχει ακόμη την ικανότητα να μολύνει αποτελεσματικά ανθρώπους και έτσι ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας επιδημίας είναι χαμηλός. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες εξετάζουν ακόμη όλα τα ενδεχόμενα και παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της νόσου.

«Αυτές οι πρώιμες λοιμώξεις θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται διεξοδικά και ολοκληρωμένα με ευαίσθητες δοκιμές των επαφών για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει σημειωθεί άλλη εξάπλωση ή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε στο CNET ο Ίαν Μακέι, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Virology, ο ιός H3N8 είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός καθώς βρίσκεται σε πολλούς ξενιστές πτηνών και θηλαστικών. Είναι ικανός να διασχίσει το φράγμα των ειδών.

Το 2012, η ​​γρίπη H3N8 συνδέθηκε με θανάτους σε φώκιες στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ το προηγούμενο έτος προκαλώντας πνευμονία, με τους ερευνητές να λένε ότι ο ιός μπορεί να έχει εξελιχθεί από έναν τύπο που «κυκλοφορούσε» στα πτηνά.

Τα στελέχη H5N1 και H7N9 της γρίπης των πτηνών, που ανιχνεύθηκαν το 1997 και το 2013, αντίστοιχα, ήταν υπεύθυνα για τα περισσότερα κρούσματα ανθρώπινης ασθένειας από τη γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από ζωονοσογόνες ή ζωικές γρίπες «αποκτώνται κυρίως μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή μολυσμένο περιβάλλον, αλλά δεν οδηγούν σε αποτελεσματική μετάδοση των ιών αυτών μεταξύ των ανθρώπων», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης