Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο σε 287 βρετανούς βουλευτές - «Τιμητική διάκριση» λέει ο Τζόνσον
Ανανεώθηκε:
Για «αδικαιολόγητη ρωσοφοβική υστερία» κατηγόρησε την Τετάρτη η Μόσχα 287 βρετανούς βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, απαγορεύοντάς τους παράλληλα την είσοδο στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Τα πρόσωπα που στοχοποιούνται, στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, έχουν συμμετάσχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επιβολή των αντιρωσικών κυρώσεων από το Λονδίνο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ συνοδευόμενη από τον κατάλογο με τα ονόματα των 287 από τους 650 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων.
Το υπουργείο σημειώνει ότι οι κυρώσεις αυτές έγιναν ως αντίποινα στις κυρώσεις εις βάρος 386 μελών της ρωσικής κάτω βουλής στις 11 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, Η Ρωσία προειδοποίησε τη Βρετανία ότι αν συνεχίσει «να ενθαρρύνει ευθέως» την Ουκρανία να πλήξει στόχους στην Ρωσία τότε θα υπάρξει άμεση «αναλογική απάντηση», όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Η θέση αυτή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ήλθε ως απάντηση σε σχετική δήλωση του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι ότι είναι νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.
Αναγνωρίζοντας ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα στην Ουκρανία έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας, ο Τζέιμς Χίπι ανέφερε ότι «δεν θα αποτελούσε απαραιτήτως πρόβλημα» εάν χρησιμοποιηθούν για ανάλογες επιθέσεις.
«Αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που χειρίζονται εξοπλισμό τον οποίον έχουν εισαγάγει από άλλες χώρες και όταν χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί δεν κατηγορείς τη χώρα που τους παρασκεύασε, κατηγορείς τη χώρα που τους χρησιμοποίησε», δήλωσε ο Χίπι στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.
«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ευθεία πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου [να προβεί] σε τέτοιες ενέργειες, εάν αυτές πραγματοποιηθούν, θα επιφέρει άμεσα την αναλογική απάντησή μας» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Μόσχα επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις τελούν σε ετοιμότητα για να εξαπολύσουν αντίποινα με υψηλής ακριβείας όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.
Και τονίζει ότι «δεν θα αποτελούσε απαραιτήτως πρόβλημα» εάν εκπρόσωποι συγκεκριμένης δυτικής χώρας βρίσκονταν σε αυτά τα «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο.
Προηγουμένως ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην υποτιμά τους σημαντικούς κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης λέγοντας ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σημαίνει «επί της ουσίας» ότι η Ατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία.
«Το σήμα κατατεθέν του Λαβρόφ στη διάρκεια 15 ετών ή περίπου τόσο που είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι αυτού του είδους οι λεονταρισμοί. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επικείμενη απειλή κλιμάκωσης.
Αυτό που κάνει η Δύση για να στηρίξει τους συμμάχους της στην Ουκρανία είναι πολύ καλά μελετημένο. Ό,τι κάνουμε εμείς είναι μελετημένο για να αποφύγουμε μια απευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία», είπε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.
«Αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που χειρίζονται εξοπλισμό τον οποίον έχουν εισαγάγει από άλλες χώρες και όταν χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί δεν κατηγορείς τη χώρα που τους παρασκεύασε, κατηγορείς τη χώρα που τους χρησιμοποίησε», δήλωσε ο Χίπι στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.
«Τιμητική διάκριση» χαρακτηρίζει τις κυρώσεις ο Τζόνσον
Οι Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ρωσία πρέπει να θεωρήσουν αυτές τις κυρώσεις ως μια τιμητική διάκριση, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον.
«Όλοι τους, και οι 287, πρέπει να το θεωρήσουν αυτό ως μια τιμητική διάκριση», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.
Αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε, σύμφωνα με το BBC, σε συνέντευξή του στο Talk TV, αν συμφωνεί να χρησιμοποιηθούν τα βρετανικά όπλα εναντίον στόχων όπως διυλιστήρια εντός της Ρωσίας, απάντησε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί.
«Δεν θέλουμε να κλιμακωθεί η κρίση πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας», δήλωσε.
«Αλλά οι Ουκρανοί σαφώς, όπως είπε ο [υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων] Τζέιμς (Χίπι), έχουν το δικαίωμα να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους. Δέχονται επίθεση από έδαφος εντός της Ρωσίας…έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν και να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους».