ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Το «τέλος» της πανδημίας ετοιμάζεται να κηρύξει η ΕΕ

Reuters: Το «τέλος» της πανδημίας ετοιμάζεται να κηρύξει η ΕΕ
Το προσχέδιο του εγγράφου αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη (27/4) προς ψήφιση στα όργανα της Ένωσης AP/Frank Augstein

Σε νέα φάση στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού ετοιμάζεται να περάσει η ΕΕ σύμφωνα με το Reuters. Οι «27» εχουν ξεπεράσει τη φάση έκτακτης ανάγκης και στο εξής θα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στους διαγνωστικούς ελέγχους.

Σημειώνεται πως το Reuters επικαλείται έγγραφο που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση από την αρμόδια Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, στο προσχέδιο του εγγράφου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη (27/4) προς ψήφιση στα όργανα της Ένωσης, η Επίτροπος Υγείας αναφέρει πως το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει ξεπεράσει την φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, ενώ στο εξής θα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στους διαγνωστικούς ελέγχους, ενώ η επιτήρηση της COVID-19 θα είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται στην κοινή εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός πως τα κρούσματα της νόσου ελαττώνονται σε συνδυασμό με τη μείωση των θανάτων και της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας ενισχύουν την θέση της ΕΕ αναφορικά με τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονται τα κράτη-μέλη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Παράλληλα τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών -άνω του 70% για τις δύο δόσεις και άνω του 50% για την ενισχυτική- εντείνουν την αισιοδοξία των ευρωπαϊκών αρχών.

«Προτείνεται μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, περνώντας από το στάδιο της έκτακτης ανάγκης σε μία πιο βιώσιμη διαχείριση της κατάστασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του εγγράφου της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση του Reuters. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, το Reuters τονίζει πως οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και θα συνοδεύονται από τη σαφή προειδοποίηση πως «ο COVID-19 ήρθε για να μείνει», πιθανότατα μέσω της εμφάνισης νέων παραλλαγών, και ως εκ τούτου «η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν απαραίτητες».