Μετά από 30 χρόνια ο Κένεθ Ροθ παραδίδει το τιμόνι της Human Rights Watch
Ανανεώθηκε:
O Αμερικανός Κένεθ Ροθ θα αποχωρήσει στα τέλη Αυγούστου από τη σημαντική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW/ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), την οποία διεύθυνε επί σχεδόν τριάντα χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το HRW.
«Ήρθε η ώρα να παραδώσω το τιμόνι», έγραψε ο 66χρονος διευθυντής του HRW στο Twitter, εκφράζοντας ικανοποίηση που, μαζί με τις ομάδες του, «οικοδόμησε μια δύναμη πρώτης γραμμής στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο».
Υπό την ηγεσία του Αμερικανού δικηγόρου, «το HRW εξελίχθηκε από μια ομάδα σχεδόν 60 ανθρώπων με έναν προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα δυναμικό 552 ανθρώπων που καλύπτει περισσότερες από 100 χώρες με προϋπολογισμό σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων», έγραψε το HRW σε ανακοίνωση.
Το 1997, η οργάνωση μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση της κατά των ναρκών ξηράς κατά προσωπικού.
«Οι διεθνείς συνθήκες που βοηθήσαμε να τεθούν σε εφαρμογή αποτελούν πρόοδο για την οποία είμαι πολύ περήφανος», είπε σήμερα σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπό την ηγεσία του, η οργάνωση τεκμηρίωσε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβερία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Περού και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) το 2001, παρά την ισχυρή αντίσταση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Κένεθ Ροθ επίσης «παγκοσμιοποίησε τις δραστηριότητες υπεράσπισης» του HRW ιδρύοντας γραφεία στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στο Τόκιο, στο Σίδνεϊ, στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Σε τριάντα χρόνια, «ο Κένεθ Ροθ έκανε αναπόφευκτα πολλούς εχθρούς», υπενθυμίζει το HRW.
«Παρότι είναι Εβραίος (και ο πατέρας του διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία όταν ήταν 12 ετών), δέχθηκε επίθεση για τις επικρίσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τις καταχρήσεις που διαπράχθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση», προστίθεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Η Ρουάντα επέκρινε επίσης έντονα το HRW μετά τις αναφορές της οργάνωσης για την καταστολή υπό τον νυν πρόεδρο Πολ Καγκάμε και η κινεζική κυβέρνηση «τιμώρησε» τον Ροθ και τον απέλασε από το Χονγκ Κονγκ το 2020, υπενθυμίζει το HRW.
Η Κίνα αποτελεί επίσης «τη μεγάλη ανησυχία» του Ροθ για το μέλλον.
«Η Κίνα είναι ισχυρή οικονομικά και αποφασισμένη να υπονομεύσει το διεθνές σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δηλώνει στο AFP.
Για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, «ο μόνος τρόπος να μείνει στην εξουσία είναι να εφαρμόσει βαθιά καταστολή και να αποδυναμώσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει.
Μετά την αποχώρησή του από το HRW, ο Ροθ θα γράψει ένα βιβλίο με τις προσωπικές του εμπειρίες σε σχέση με τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος συναντήθηκε με περισσότερους από 25 ηγέτες κρατών, αμέτρητους υπουργούς και έκανε ταξίδια έρευνας και υπεράσπισης σε περισσότερες από 50 χώρες όταν ήταν στο Παρατηρητήριο.
«Αφήνω το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν αφήνω το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει.