ΚΟΣΜΟΣ

Τι έγραφε ο Ίλον Μασκ για το Twitter στο Twitter όλα αυτά τα χρόνια

Τι έγραφε ο Ίλον Μασκ για το Twitter στο Twitter όλα αυτά τα χρόνια
Aπό το «λατρεύω το Twitter» έως το «Πεθαίνει το Twitter;» AP Photo/Susan Walsh

Για χρόνια, ο Ίλον Μασκ χρησιμοποιεί το Twitter για να μοιράζεται δημόσια τις απόψεις του σχετικά με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που τώρα εξαγοράζει με 44 δισ. δολάρια, μια συμφωνία που θα μπορούσε να μετατρέψει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, σε έναν βαρόνο των social media.

Τη Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τον ιδρυτή της Tesla και της Space X.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, το Twitter θα γίνει ιδιωτική εταιρεία, καθώς ο Μασκ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να την αποσύρει από τη Wall Street - που σημαίνει ότι θα υπόκειται σε λιγότερους μηχανισμούς εποπτείας, ελέγχου και λογοδοσίας.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, φέρνει στο προσκήνιο τις συνεχώς εξελισσόμενες και μερικές φορές ασταθείς απόψεις του δισεκατομμυριούχου για το Twitter όλα αυτά τα χρόνια. Απόψεις που πολλές φορές ο Μασκ δεν δίστασε να μοιραστεί μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο ίδιο το Twitter, απόψεις που κυμαίνονται από το «λατρεύω το Twitter» έως το «Πεθαίνει το Twitter;».

Η παρουσία του δισεκατομμυριοχου στο Twitter μετρά 13 χρόνια και ο λογαριασμός του έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού brand του Μασκ. Μέσω αυτού επικοινωνεί με τους περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακολούθους του για τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα, επιτίθεται σε όσους θεωρεί επικριτές του, κάνει σχολιασμούς που κινούν την αγορά σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και περιστασιακά αναρτεί memes.

«Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μαλλιά τους για να εκφραστούν, εγώ χρησιμοποιώ το Twitter»: είχε γράψει το 2019 ο Μασκ, περιγράφοντας τη σχέση του με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ώθησε τον Μασκ να εξαγοράσει το Twitter; Λίγο αφού ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει ποσοστό μεγαλύτερο του 9% της εταιρείας, το Twitter ανέφερε σχεδίαζε να διορίσει τον Μασκ στο διοικητικό του συμβούλιο για μια θητεία που θα έληγε το 2024. Τόσο ο Μασκ όσο και η ηγεσία του Twitter είχαν εκφράσει ενθουσιασμό για την προσθήκη του στο διοικητικό συμβούλιο.

Ως μέρος της συμφωνίας του να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο, ο Μασκ είχε δεσμευτεί να μην αποκτήσει περισσότερο από το 14,9% των μετοχών της εταιρείας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εταιρικής διακυβέρνησης εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ήταν ένας τρόπος χαλιναγώγησης της επιρροής του Μασκ στην εταιρεία.

Όπως σημειώνει το CNNi, η προσπάθεια να πειστεί ο Μασκ να σταματήσει να κάνει tweet για εταιρείες είναι σχεδόν ένας πρόλογος για το πώς κατέληξε να αγοράζει το Twitter. Τον Αύγουστο του 2018, μίλησε για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Tesla, δηλώνοντας ότι έχει διασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Το tweet αυτό εκτίναξε μεν τη μετοχή της εταιρείας, ωστόσο ξεκίνησε και μία μακρά διαμάχη μεταξύ του CEO της Tesla και της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία κατέληξε μεταξύ άλλων σε αποπομπή του από την προεδρία της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και σε εποπτεία των επικοινωνιών του μέσω twitter και άλλων social media.

Το γεγονός αυτό όμως προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του δισεκατομμυριούχου: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αθέτησε την υπόσχεσή της», αναφέρεται σε πρόσφατο έγγραφο από τη δικηγορική ομάδα του Μασκ, όπου επίσης σημειώνεται ότι η Επιτροπή εκμεταλλεύεται τη συμφωνία και την χρησιμοποιεί, προκειμένου να «φιμώνει και να παρενοχλεί τον κ. Μασκ και την Tesla».

Ένα από τα πρώτα tweets του Musk ειδικά για το Twitter, που δημοσιεύτηκε το 2017, ήταν απλά: «Λατρεύω το Twitter». Στο tweet απάντησε ο τότε CEO Τζακ Ντόρσεϊ λέγοντας «το ίδιο», ενώ ένας χρήστης του πρότεινε να το αγοράσει. «Πόσο κοστίζει;» ρώτησε ο Μασκ, χρόνια πριν υποβάλει επίσημα την προσφορά του για την εταιρεία.

Ο Ντόρσεϊ, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Μασκ, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του περασμένου έτους και αναμένεται να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter τον Μάιο.

Ο Μασκ έχει εκφράσει συχνά την ανησυχία του ότι οι υπεύθυνοι ελέγχου περιεχομένου του Twitter παρεμβαίνουν υπερβολικά στην πλατφόρμα, την οποία θεωρεί ως την διαδικτυακή «de facto δημόσια πλατεία του χωριού». Ανέφερε αυτές τις ανησυχίες για άλλη μια φορά σε ανακοινώσεις του σχετικά με την συμφωνία εξαγοράς:

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής Δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των χρηστών», πρόσθεσε. «Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες — ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ’’ξεκλειδώσω’’».

Τέλος, σε ένα tweet του τη Δευτέρα ανέφερε:

«Ελπίζω πως ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές μου θα παραμείνουν στο Twitter, επειδή αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».