ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία - Γκουτέρες σε Λαβρόφ: Ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνομιλούν κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα, Ρωσία, Τρίτη 26 Απριλίου 2022 (Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP)

Για τη δραματική κατάσταση στην Μαριούπολη συζήτησαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, στη Μόσχα. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης αποκάλυπτε ότι και τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στη Μαριούπολη

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, ο Γκουτέρες, είπε ότι μια «βίαιη μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας με «φρικτούς θανάτους και καταστροφές».

«Αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση στη Μαριούπολη. Χιλιάδες άμαχοι έχουν απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τη σωτηρία τους και την απομάκρυνσής τους», σημείωσε ο Γκουτέρες και υπογράμμισε:

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη».

Ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε ένα συντονισμένο έργο του ΟΗΕ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και των ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η «ασφαλής αποχώρηση των αμάχων που θέλουν να εγκαταλείψουν» το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal και την πόλη της Μαριούπολης «προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν».

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει», είναι δυνατόν να έχουμε έναν «σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον Γκουτέρες στην Μόσχα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Γκουτέρες και του Πούτιν «τονίζει τη σημασία που αποδίδουμε στις επαφές μας με τα Ηνωμένα Έθνη».

Πούτιν: Η Μαριούπολη έχει απελευθερωθεί

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε και σήμερα ότι η πολιορκηθείσα ουκρανική πόλη της Μαριούπολης έχει «απελευθερωθεί» και δεν διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε αντίθεση με την εκδοχή που δίνει το Κίεβο για τις εξελίξεις.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ και κάλεσε τους μαχητές που βρίσκονται εκεί να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Η ζωή των αιχμαλώτων πολέμου είναι εγγυημένη, η ιατρική περίθαλψη και η αντιμετώπισή τους γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Απελπιστική η κατάσταση στην Μαριούπολη

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Μαριούπολη έκανε λόγο ο δήμαρχος της πολιορκημένης πόλης-λιμάνι Βαντίμ Μποϊτσένκο και επανέλαβε ότι περίπου 20.000 κάτοικοι της Μαριούπολης είχαν πεθάνει από την αρχή της εισβολής.

«Η κατάσταση στην Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά δύσκολη», είπε. «Το εχθρικό πυροβολικό βομβαρδίζει το οχυρό μας Azovstal», το εργοστάσιο χάλυβα όπου κρύβονται Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες.

«Υπάρχουν γυναίκες και παιδιά μέσα. Απαιτείται κατάπαυση του πυρός για να ξεκινήσει η εκκένωση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός», είπε ο Μποϊτσένκο. «Ο κόσμος ξεμένει από φαγητό, δεν υπάρχει σχεδόν πόσιμο νερό. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στην πόλη

Ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε ακόμα ότι ένας τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στη Μαριούπολη. Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν έναν ομαδικό τάφο στο χωριό Στάρι Κριμ, σύμφωνα με το κανάλι Telegram των αρχών της πόλης.

Οι εικόνες έδειχναν ανασκαμμένες τάφρους στο έδαφος του νεκροταφείου της Παλαιάς Κριμαίας, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Εμφανίστηκαν στις 24 Μαρτίου, μετά την κατάληψη του χωριού από τους Ρώσους, και είχαν μήκος περίπου 60 με 70 μέτρα, είπε το συμβούλιο. Μέχρι τις 7 Απριλίου, σύμφωνα με νέες εικόνες, μέρος των τάφρων είχε καλυφθεί, είπε το συμβούλιο, και η περιοχή ταφής είχε μεγαλώσει.

«Νέες τάφροι καταγράφηκαν στις 24 Απριλίου. Το μήκος του ομαδικού τάφου έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 200 μέτρα», ανέφερε.

Ο Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπλέκουν τον τοπικό πληθυσμό σε μαζικές ταφές με αντάλλαγμα φαγητό. Καθώς δεν υπάρχει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, οι άνθρωποι αναγκάζονται να το κάνουν, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης