ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καμία συμφωνία με τη Μόσχα για κατάπαυση πυρός στο Azovstal

Ουκρανία: Καμία συμφωνία με τη Μόσχα για κατάπαυση πυρός στο Azovstal
Το υπό ρωσική πολιορκία εργοστάσιο Azovstal που βρίσκεται στα περίχωρα της Μαριούπολης της ανατολικής Ουκρανίας AP Photo / Mstyslav Chernov

Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Μόσχα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στο Azovstal ανέφερε τη Δευτέρα του Πάσχα η Ουκρανία, διαψεύδοντας τη Μόσχα για την κατάπαυση πυρός στο εργοστάσιο που ανακοίνωσε νωρίτερα.

«Δηλώνω επίσημα και δημοσίως ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες για να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώνεται μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», σημείωσε η Βερεστσούκ, στην ανάρτησή της.

Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία

Νωρίτερα η Μόσχα είχε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός στο υπό πολιορκία εργοστάσιο για να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα 25 Απριλίου.

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν και διευκρίνιζε ότι οι κατηγορίες των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται να φύγουν είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και το προσωπικό του εργοστασίου.

«Εάν άμαχοι παραμένουν στο εργοστάσιο, εμείς αξιώνουμε ρητά από τις αρχές του Κιέβου να δώσουν στις διοικητές των (ουκρανικών) εθνικιστικών δυνάμεων την εντολή να τους αφήσουν», συμπληρώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το εργοστάσιο κατά την πολιορκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ