ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τι θα κάνει τώρα η Μαρίν Λεπέν; Τα απόνερα μιας εντυπωσιακής ήττας

Τίποτα δεν τελείωσε, διαμηνύει από το βράδυ της Κυριακής η Λεπέν. Είναι όμως πράγματι έτσι; AP Photo/Michel Euler, File

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς ανέβασε εντυπωσιακά τα ποσοστά του κόμματός της στις εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα. Θα την αφήσουν;

Για τη Μαρίν Λεπέν, το κακό τρίτωσε.

Η περασμένη Κυριακή ήταν η τρίτη που δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων να τη χρίσουν επόμενη πρόεδρο της Γαλλίας.

Όπως εξηγεί ο βρετανικός Guardian, αποτοξίνωσε το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης και απέρριψε την άρνηση του Ολοκαυτώματος, άμβλυνε την εικόνα της με ιστορίες για το πόσο λατρεύει τις γάτες της και εμφανίστηκε στην τηλεόραση με καθησυχαστικά χαμόγελα και μια ντουλάπα με καταπραϋντικά ουδέτερα χρώματα ρούχα.

Εγκατέλειψε ακόμη και το Frexit –αν και πολλοί υποστήριξαν ότι η πρόθεσή της να δημιουργήσει μια «συμμαχία» ευρωπαϊκών εθνών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει ουσιαστικά την κρυφή εγκατάλειψη της ΕΕ– παραιτήθηκε από την υποστήριξη της θανατικής ποινής και προφανώς άφησε πίσω της την ιδέα της απαγόρευσης του δικαιώματος στη διπλή υπηκοότητα, παραμένοντας πάντως σταθερά κατά της μετανάστευσης.

Όμως, παρά το γεγονός ότι διαλαλούσε επανειλημμένα την υποτιθέμενη «αλαζονεία» και την «περιφρόνηση για τον γαλλικό λαό» του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν, το πρόγραμμά της δεν έπεισε αρκετούς ψηφοφόρους ώστε να της δώσουν τα κλειδιά για το παλάτι των Ηλυσίων.

Το βράδυ της Κυριακής, η Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της ενώ ισχυρίστηκε ότι το ποσοστό του 42% που συγκέντρωσε συνιστούσε «μια νίκη από μόνη της», τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα της εναντίον του Μακρόν.

«Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν εμάς και την αλλαγή. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον γαλλικό λαό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτή η ήττα είναι από μόνη της μια μορφή ελπίδας», είπε στους υποστηρικτές της.

Προειδοποιώντας ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι «το ίδιο βάναυσα όσο τα τελευταία πέντε χρόνια», δεσμεύτηκε: «Θα συνεχίσω την αφοσίωσή μου στη Γαλλία και τους Γάλλους. Δεν τελείωσε. Σε λίγες εβδομάδες έχουμε βουλευτικές εκλογές».

Η ομιλία της, η οποία δεν περιελάμβανε τα παραδοσιακά συγχαρητήρια στον νικητή, ολοκληρώθηκε με την ακρόαση της Μασσαλιώτιδας.

Η υπόσχεση της Λεπέν να συνεχίσει τον αγώνα και «να μην εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλλία» θέτει σε αμφιβολία τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει τις προεδρικές φιλοδοξίες της. Είχε πει ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά το χρίσμα, ωστόσο η ομιλία της άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μια άλλη προσπάθεια να ηγηθεί της Γαλλίας. Στα 53 της χρόνια, είναι ακόμα νέα με τους γαλλικούς πολιτικούς όρους, αν και ο Μακρόν, 44 ετών, και η ομάδα του έχουν μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας κατά μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική για να περάσει περισσότερο χρόνο με τις γάτες της.

«Έχω γίνει εκτροφέας γατών. Είναι πάθος. Μπορεί κανείς να κάνει πολιτική ενώ έχει ένα επάγγελμα ή να μετατρέπει το πάθος σε επάγγελμα», είπε πέρυσι στο ραδιόφωνο RTL.

Τον περασμένο μήνα, είπε στην κυριακάτικη εφημερίδα της Γαλλίας Le Journal du Dimanche: «A priori δεν θα είμαι ξανά υποψήφια πρόεδρος. Αλλά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που έκανα χρόνια, να υπερασπίζομαι τους Γάλλους. Δεν ξέρω σε ποιον ρόλο, αλλά θα είναι σε έναν που θα είμαι πιο αποτελεσματική».

Η Λεπέν ανέλαβε το Εθνικό Μέτωπο του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2011 και αμέσως άρχισε να «καθαρίζει» την εικόνα του. Ο Λεπέν είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία το 2002, όταν κέρδισε απροσδόκητα μια θέση στον δεύτερο γύρο του προεδρικού με μόλις 16,9% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, όπου ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ αντιμετώπισε τον Νικολά Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο. Ο Ολάντ κέρδισε. Το 2017, η Λεπέν σημείωσε 21,3% στον πρώτο γύρο και αντιμετώπισε τον Μακρόν στον δεύτερο. Ο Μακρόν κέρδισε και η Λεπέν άλλαξε το όνομα του κόμματος σε Rassemblement National, «Εθνική Συσπείρωση».

Αυτή τη φορά, η Λεπέν αύξησε τις επιδόσεις της στον πρώτο γύρο στο 23,25%. Ωστόσο, η ψήφος της ακροδεξιάς μοιράστηκε μεταξύ της και του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος σημείωσε 7,1%, υποδηλώνοντας ότι η επίδοσή της θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερη.

Ο Antoine Bristielle, διευθυντής του Observatory of Opinion στο αριστερό Ίδρυμα Jean-Jaurès, λέει ότι η Λεπέν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν εσωκομματικό αγώνα εάν αποχωρήσει από την πρώτη γραμμή.

Η Λεπέν παρέδωσε τα ηνία του κόμματός της στον ανερχόμενο ακροδεξιό σταρ Τζόρνταν Μπαρντέλα, έναν 26χρονο γιο Ιταλών μεταναστών που μεγάλωσε σε ένα δύσκολο παρισινό προάστιο. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι νεαροί που περιμένουν στην εκκίνηση, συμπεριλαμβανομένης της ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία προτίμησε να υποστηρίξει τον Ζεμούρ στον πρώτο γύρο.

«Ένας κίνδυνος για τη ριζοσπαστική δεξιά οικογένεια είναι ένας εσωτερικός πόλεμος για την ηγεσία», λέει ο Bristielle στον Guardian.

«Ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν δεν είναι εξαιρετική στην εκστρατεία, είναι πολύ καλή στην οργάνωση του πάρτι. Η δύναμή της ήταν να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο μέσα σε αυτό. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό θα σπάσει χωρίς αυτήν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης