ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στο Κίεβο Μπλίνκεν-Όστιν - Ανελέητο σφυροκόπημα στο Αζοφστάλ

Ένας άνδρας περπατά μέσα από τη σχεδόν έρημη πλατεία Μαϊντάν στις 24 Απριλίου 2022 στο Κίεβο της Ουκρανίας (Photo by John Moore/Getty Images)

Αμείωτοι συνεχίστηκαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανήμερα του Πάσχα στην Ουκρανία, με τον πόλεμο να συμπληρώνει πλέον τις 60 μέρες. Το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, ο τελευταίος θύλακας αντίστασης της Ουκρανίας στη Μαριούπολη, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται, με την πληθώρα εκκλήσεων για πασχαλινή εκεχειρία να πέφτουν στο κενό. Στο Κίεβο έφτασαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν και διεξάγουν συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν και του Όστιν στην Ουκρανία είχε ανακοινωθεί χθες, Μεγάλο Σάββατο, από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Ο Λευκός Οίκος δεν το επιβεβαίωσε ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ζητήσει από τους Αμερικανούς περισσότερα βαρέα όπλα, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία μπαίνει στον τρίτο μήνα.

«Δεν μπορείτε να έρθετε σε εμάς με άδεια χέρια σήμερα, και δεν περιμένουμε απλά δώρα ή κάποιου είδους κέικ – περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος εν αναμονή της επίσκεψης.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από άλλη πηγή αν όντως οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία πρότεινε σήμερα να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στη σκιά του Αζοφστάλ, ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη-λιμάνι.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε νωρίτερα σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Αρέστοβιτς, προσθέτοντας ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

Προηγουμένως ο Αρέστοβιτς, έγραψε στο Facebook ότι «Ρώσοι στρατιώτες προσπαθούν να αποτελειώσουν τους υπερασπιστές του Αζοφστάλ και τους περισσότερους από 1.000 πολίτες που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν σήμερα να καταλάβουν το Αζοφστάλ, μολονότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Facebook, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και διεξάγουν «επιθετικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Αζοφστάλ, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν πλήγματα και σε πολιτικές υποδομές.

Ο Σέρχι Βολίνα, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Μαριούπολη είπε, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στο YouTube, ότι η Ρωσία πλήττει το βιομηχανικό συγκρότημα από αέρος και με το πυροβολικό της.

«Έχουμε θύματα, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Έχουμε πολλούς τραυματίες, (κάποιοι) πεθαίνουν, είναι μια δύσκολη (κατάσταση) όσον αφορά τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία», είπε ο Βολίνα, μιλώντας μέσα από το χαλυβουργείο.

Ο Κονσταντίν Ιβασένκο, ο οποίος έχει διοριστεί «δήμαρχος» της Μαριούπολης από τους Ρώσους, όμως δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία, διέψευσε ότι γίνονται μάχες στην πόλη. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις ουκρανικές ή τις ρωσικές δηλώσεις από ανεξάρτητες πηγές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Πούτιν είπε ότι η Μαριούπολη έχει «απελευθερωθεί» και ζήτησε δημοσίως από τον υπουργό Άμυνας να ματαιώσει την επιχείρηση κατάληψης του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές των Ρώσων στρατιωτών και, αντί για αυτό, να τεθεί το εργοστάσιο σε αποκλεισμό.

Νέα αποτυχία του ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Μαριούπολη

Για άλλη μία φορά ο ανθρωπιστικός διάδρομος εκκένωσης αμάχων στη Μαριούπολη ακυρώθηκε με την ουκρανική κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες στις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους πάνω από 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βομβαρδισμένη πόλη, την οποία ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται πως έχει υπό την κατοχή του. Οι πολίτες που παραμένουν σε καταφύγια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την τροφή και το νερό.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά αύριο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης. Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα προτού επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη.

«Αυτό θα πρέπει ο Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.

«Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό», επεσήμανε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία «να αναλογιστεί τα απομεινάρια της φήμης της» και ζήτησε «μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη», αλλά και την άμεση δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των αμάχων και έναν ειδικό γύρο συνομιλιών ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτικών και πολιτών.

Έκκληση ΟΗΕ για «άμεση» εκεχειρία στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης