ΚΟΣΜΟΣ

Η Ανάσταση αργεί στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, εγκλωβισμένοι οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Η Ανάσταση αργεί στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στην Οδησσό, εγκλωβισμένοι οι άμαχοι στη Μαριούπολη
AP Photo/Petros Giannakouris

Με την απαγόρευση κυκλοφορίας να βρίσκεται σε ισχύ σχεδόν στο σύνολο της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων θα ακούσει τις καμπάνες της Ανάστασης μέσα από τα καταφύγια, εν μέσω ρωσικών βομβαρδισμών. Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας δεν ήταν αρκετή για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην επί 59 ημέρες εμπόλεμη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι Ουκρανοί που επιστρέφουν στη χώρα από την Πολωνία, για το Πάσχα, αψηφώντας τον φόβο του θανάτου. Όπως ανακοίνωσαν οι πολωνικές αρχές, από την Πέμπτη, περισσότεροι από 67.000 είναι οι πολίτες που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφάλεια στην Πολωνίας και από την Μεγάλη Πέμπτη πέρασαν ξανά τα σύνορα, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η ουκρανική παράδοση των αυγών «πίσανκα» αποτελεί παρελθόν. Στο παρόν, η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής καταστροφές σε δεκάδες εκκλησίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η μεγαλύτερη από τις εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές είναι ο Αγιος Μιχαήλ της Μαριούπολης, μητροπολιτικός ναός που ανεγέρθηκε το 1997 σε ύψωμα με θέα την Αζοφική Θάλασσα. Από τον τρούλο του ναού έχει απομείνει ο μεταλλικός σκελετός.

Η Λειτουργία της Αναστάσεως στις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Μικολάιβ και Χερσώνα θα τελεστεί εν μέσω σειρήνων πολέμου.

AΠΕ-ΜΠΕ / ΕΡΑ

Στο Κίεβο την Κυριακή του Πάσχα ο Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κίεβο αύριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αύριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε σε έναν σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης «να έρθει να στηρίξει τον ουκρανικό λαό» στο Κίεβο, όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει. Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες αύριο θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενδείξεις, τα μηνύματα, τα βήματα, οι προθεσμίες, οι αριθμοί- μιλάω για όπλα των ΗΠΑ, όλα βελτιώθηκαν», είπε με ικανοποίηση ενώπιον δημοσιογράφων, τονίζοντας πως είναι «ευγνώμων» προς την αμερικανική διοίκηση, ακόμα κι αν θα ήθελε «βαρύτερα και ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό».

Εξάλλου, όπως είπε, η Ουκρανία θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες ασφαλείας προκειμένου να την προστατεύσουν από μελλοντικές απειλές.

Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ που στεγάζει μαχητές και πολίτες στη Μαριούπολη σήμερα, Σάββατο, σε μια προσπάθεια να συντρίψουν την τελευταία «γωνιά» αντίστασης σε μία συμβολικής αξίας και στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι για τη Ρωσία.

Η πλήρης κατάληψη του μεγαλύτερου λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας θα επιτρέψει στη Μόσχα τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου για τη σύνδεση των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 για να ακολουθήσει η οκταετής σύγκρουση του ουκρανικού στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Η επίθεση την παραμονή του Ορθόδοξου Πάσχα έγινε αφότου το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι ο στρατός του είχε καταλάβει το σύνολο της Μαριούπολης, εκτός από το συγκρότημα του «Αζοφστάλ».

Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων λόγω των ημερών του Πάσχα, μία ακόμα προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από την πολύπαθη Μαριούπολη έπεσε στο κενό, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα για την αποτυχία.

Βομβαρδισμοί και στην Οδησσό

Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν κι άλλες πόλεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Ένα μωρό 3 μηνών ήταν μεταξύ των νεκρών αμάχων από την εκτόξευση ρωσικού πυραύλου στο λιμάνι της Οδησσού. Οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δημοσίευσαν βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης σε πολυόροφο συγκρότημα κατοικιών που χτυπήθηκε, κάνοντας λόγο για έξι νεκρούς, 18 τραυματίες και δύο απεγκλωβισθέντες από τα ερείπια.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 18 τραυματίστηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Οδησσό, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

«Ο μόνος στόχος των ρωσικών πληγμάτων με πυραύλους εναντίον της Οδησσού, είναι ο τρόμος», κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση να υψωθεί «ένα τείχος μεταξύ του πολιτισμού και των βαρβάρων που επιτίθενται σε ειρηνικές πόλεις με πυραύλους».

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι στην Οδησσό στοχοθέτησε με «πυραύλους υψηλής ακρίβειας» μια σημαντική αποθήκη όπλων που προμήθευσαν στις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν σήμερα εκτός λειτουργίας, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς, έναν σταθμό ανεφοδιασμού του στρατιωτικού αεροδρομίου κοντά στην Οδησσό, όπου είχε αποθηκευτεί μια σημαντική ποσότητα ξένων όπλων, τα οποία είχαν παραδώσει οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ένα δελτίο τύπου.