ΚΟΣΜΟΣ

Το "sotsukon" είναι το νέο διαζύγιο

REUTERS/Issei Kato

Μια οικογένεια, μετά από 36 χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει τη μέθοδο του "sotsukon", δηλαδή το ζευγάρι να ζει χωριστά, δίχως να πάρει διαζύγιο και πραγματοποιώντας όλα τα όνειρα που είχαν οι δύο σύζυγοι πριν παντρευτούν.

«Αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε ποιο μονοπάτι θα έπρεπε να ακολουθήσουμε, αφού είχαμε μείνει οι δυο μας. Ενημερώσαμε τα παιδία μας ότι αυτή η αλλαγή θα αναγεννούσε την οικογένεια», δήλωσε στο CNN η 66χρονη Νίσι.

Όπως και για πολλά ακόμα ζευγάρια στην Ιαπωνία, το “sotsukon”, είναι μια ιδέα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, καθώς υπάρχουν πολλά ηλικιωμένα ζευγάρια. Δεν θεωρείται διαζύγιο, καθώς τα ζευγάρια δεν χωρίζουν, απλά μένουν χωριστά, κάνοντας δραστηριότητες που επιθυμούν και συναντιώνται μόνο όταν νοιώσουν την ανάγκη να το κάνουν.

Ζώντας ξεχωριστά αλλά μαζί

Ο Γιοσιχάιντ Ίτο (Yoshihide Ito), 63 ετών, δούλευε για δεκαετίες σαν κάμεραμαν στο Τόκιο, ώσπου μια μέρα ανακοίνωσε στη σύζυγό του ότι ήθελε να ξεφύγει από τη ζωή της πόλης και να επιστρέψει στο σπίτι του στο Μάι, νότια της Ιαπωνίας, για να γίνει αγρότης.

Αντίθετα, η γυναίκα του Νίσι, επιθυμούσε να συνεχίσει την καριέρα της σαν σχεδιάστρια μόδας στην πρωτεύουσα.

«Με επισκέπτεται μια φορά το μήνα, και εγώ αντίστοιχα τον βλέπω για μια εβδομάδα, σε κάθε ευκαιρία».
Η απόσταση, όπως εξηγεί η ίδια, βοηθάει τα ζευγάρια στη σχέση τους, καθώς δημιουργείται η νοσταλγία και η εκτίμηση. Τα επόμενα σχέδια τους είναι να βγαίνουν νυχτερινά ραντεβού κάθε φορά που είναι μαζί. «Ο γάμος μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Μοιραζόμαστε δύο ξεχωριστές ζωές».

Αποφοίτηση από το γάμο

Ο όρος “sotsukon”, καθιερώθηκε το 2004 από την συγγραφέα Γιουμίκο Σουγκιγιάμα (Yumiko Sugiyama) στο βιβλίο της «Προτείνοντας την "αποφοίτηση" στο γάμο».

Η λέξη είναι ένας συνδυασμός από το “sotsugo” που είναι η αποφοίτηση και το “kekkon” που σημαίνει γάμος. «Στην Ιαπωνία, η παράδοση θέλει τον άντρα να είναι ο προστάτης του σπιτιού και του νοικοκυριού, ενώ η γυναίκα καλείται να στηρίζει οικονομικά την οικογένεια», αναφέρει η συγγραφέας Σουγκιγιάμα.

«Οπότε αναρωτήθηκα, τι θα συνέβαινε αν κάθε σύζυγος θα είχε τη προσωπική του ελευθερία, να κάνει ότι θέλει στη ζωή του, χωρίς όμως να χωρίσει με το άλλο του μισό;»

Όσο περνάει ο καιρός, αλλάζουν και τα πρότυπα και να δημοσιονομικά δεδομένα μιας κοινωνίας. Το 2014, γεννήθηκαν ένα εκατομμύριο παιδιά, σύμφωνα με τα κυβερνητικά έγγραφα. Παράλληλα, την ίδια χρονιά, οι γυναίκες είχαν τη μεγαλύτερη μακροζωία στο κόσμο με τον μέσο όρο να φτάνει στο 86,83 έτη ζωής.

«Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα ζει πολύ περισσότερο, αφού έχει μεγαλώσει τα παιδιά της. Πολλές από τις νοικοκυρές δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν, εκτός του να φροντίζουν τους συζύγους τους. Τότε είναι που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αρχίσουν κάποιο χόμπι για να είναι ευτυχισμένες», δήλωσε στο CNN o Μασάκο Ίσι-Κούντζ (Masako Ishii-Kuntz), καθηγητής ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Κυνηγοί ονείρων

Ένα βροχερό βράδυ του Απριλίου, η Καζούμι Γιαμαμότο (Kazumi Yamamoto), παρέδωσε ένα δεκαπενθήμερο σεμινάριο για το “sotsukon”, σε γυναίκες μεταξύ 30 και 60 ετών. Συγκεκριμένα, πρότεινε μεθόδους για το πώς να πείσουν τους άντρες τους να δεχτούν αυτή τη θεωρία.
Η Γιαμαμότο, ήρθε σε απόσταση με τον άντρα της πριν ένα χρόνο και μετακόμισε στη Χιροσίμα για να ανοίξει μια κλινική ομορφιάς. Η ίδια εξηγεί την εμπειρία της και προτείνει στις γυναίκες να κάνουν το ίδιο. Να έχουν τη ζωή που θέλουν, αλλά να παραμείνουν με τον άνθρωπό τους. Όπως τονίζει, τα ζευγάρια μαθαίνουν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον, να νοιάζονται και παράλληλα να κάνουν μια ζωή που τους ευχαριστεί.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, από τους 200 γάμους, το 56,8% των γυναικών από 30 έως 65 ετών θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη στάση ζωής, η οποία είναι και δημοφιλής στους διάσημους.

Εξατομίκευση της οικογένειας

Η ιαπωνική οικογένεια πλέον αρχίζει να αλλάζει ριζικά, αναφέρει ο Ισι-Κουντζ. «Τα μέλη της οικογένειας έχουν μια ελευθερία κινήσεων, δεν χρειάζεται να δεσμεύονται πλέον σε μια εφ όρου ζωής φροντίδα των μελών».

Φεύγοντας από τις αυστηρές θεωρίες που υπάρχουν γύρω από το γάμο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνει τέλος στα συναισθήματα και την αγάπη, αντιθέτως, τονίζεται ότι τα συναισθήματα μεγαλώνουν.

Η Νίσι χαμογελώντας είπε: «Έχοντας ζήσει μακριά ο ένας από τον άλλον, τον αγαπώ περισσότερο. Εάν παντρευτώ ξανά, θέλω να ξαναπαντρευτώ τον άντρα μου».

Graduating from marriage in Japan

Jenni Marsh, Junko Ogura in Tokyo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης