Ουκρανία: Εσθονία και Λετονία κατηγορούν επίσημα τη Ρωσία για γενοκτονία
Ανανεώθηκε:
Γενοκτονία ορίζουν επίσημα σε ψήφισμά τους τις ρωσικές θηριωδίες που αποδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία αμφότερα τα Κοινοβούλια Εσθονίας και Λετονίας.
Σε ανακοίνωσή του το Κοινοβούλιο της Εσθονίας αναφέρει ότι σε βάρος του ουκρανικού έθνους έχουν διαπραχθεί «συστηματικά και μαζικά εγκλήματα πολέμου» από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.
«Αυτά τα εγκλήματα υποκινούνται ιδεολογικά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας» αναφέρεται στο ψήφισμα και προστίθεται ότι σε προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, οι Ρώσοι «έχουν διαπράξει γενοκτονία» κατά του άμαχου πληθυσμού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μίλησε για πρώτη φορά στις 13 Απριλίου περί διάπραξης «γενοκτονίας» στην Ουκρανία, δείχνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τις θηριωδίες.
«Ναι, μιλώ για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είχε αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας:
«Θα το αφήσουμε στους νομικούς σε διεθνές επίπεδο να κρίνουν αν [οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία] μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει πως διαπράττεται γενοκτονία».
Εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη καταγράφει ο ΟΑΣΕ
Εγκλήματα πολέμου έχουν οριστεί σε προκαταρκτική έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) οι αιματηρές επιθέσεις του Μαρτίου στο μαιευτήριο και το θέατρο-καταφύγιο της πολιορκημένης Μαριούπολης.
Η τριμελής αποστολή του ΟΑΣΕ επί του πεδίου έχει καταγράψει συνολικά στην Ουκρανία συστηματικές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων, συλλέγοντας «αξιόπιστα στοιχεία» για πολυάριθμες επιθέσεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου και πιθανώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Επί του συνόλου των καταγραφών, ρητώς ορίζονται εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις στο μαιευτήριο και το θέατρο της Μαριούπολης.
Στην προκαταρκτική έκθεση του ΟΑΣΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στα μέσα Απριλίου αναφέρεται ότι παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους του Κρεμλίνου, η επίθεση της 9ης Μαρτίου στο μαιευτήριο και παιδιατρικό νοσοκομείο της Μαριούπολης διαπράχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και συνιστά έγκλημα πολέμου.
Ειδικά για την επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης στην έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρεται: «Αυτή η επίθεση συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και οι υπεύθυνοι διέπραξαν έγκλημα πολέμου».
Ως έγκλημα πολέμου ορίζεται και ο ακόλουθος βομβαρδισμός του θεάτρου-καταφυγίου της Μαριούπολης στις 16 Μαρτίου, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους έως και 300 άμαχοι σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν «αξιόπιστες αποδείξεις» που υποδεικνύουν παραβιάσεις «των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων [δικαίωμα στη ζωή, απαγόρευση βασανιστηρίων, και άλλες απάνθρωπες και προσβλητικές συμπεριφορές και τιμωρίες]» σε περιοχές και τοποθεσίες υπό ρωσικό έλεγχο.
Η αποστολή συγκροτήθηκε τον Μάρτιο από τα 45 εκ των 57 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ προκειμένου να διευρευνήσει πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία και να διαβιβάσει τα σχετικά στοιχεία στη διεθνή Δικαιοσύνη.
Στη σχετική έκθεση εντοπίζονται «σαφή μοτίβα παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου από τις ρωσικές δυνάμεις» και υπογραμμίζεται η απουσία λήψης των απαιραίτων μέτρων προφύλαξης, αναλογικών ενεργειών ή αποφυγής.
«Η αποστολή δεν είναι σε θέση να καταλήξει εάν αυτή καθαυτή η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτεταμένη ή συστηματική επίθεση εναντίον άμαχου πληθυσμού» επισημαίνει ο ΟΑΣΕ, αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο κατά το οποίο εγκλήματα όπως οι δολοφονίες και οι βιασμοί μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, προστίθεται ότι «ορισμένα μοτίβα βίαιων πράξεων που παραβιάζουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τα οποία έχουν επανειλημμένα τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όπως στοχευμένες δολοφονίες, εξαφανίσεις ή απαγωγές αμάχων [...] πιθανώς πληρούν αυτές τις προδιαγραφές».
«Οποιαδήποτε μεμονωμένη βίαιαη ενέργεια αυτού του είδους, που διαπράττεται στο πλαίσιο μίας τέτοιας επίθεσης και με γνώση αυτής, θα συνιστούσε κατ' επέκταση έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» καταλήγει η έκθεση.
Καταγράφονται επίσης παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά κατά πολύ χαμηλότερη κλίμακα.