ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαγκάη ανακοίνωσε τους πρώτους θανάτους από κορωνοϊό για το 2022 - Αλλά δεν την πιστεύει κανείς

Κέντρο καραντίνας για ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό (Beibei via AP

Τα σκληρά lockdown που έχουν «παγώσει» τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχία στον πλανήτη: πόσο θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και, κυρίως, μήπως υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε; Τώρα οι Αρχές της Σαγκάης ανακοίνωσαν τως πρώτους θανάτους μετά το νέο ξέσπασμα της πανδημίας. Και έκανε τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα.  

Ειδικότερα, η Σαγκάη ανακοίνωσε τρεις θανάτους από Covid-19. Ήταν η πρώτη επίσημη καταγραφή από το ξέσπασμα της μετάλλαξης Όμικρον που έχει μολύνει χιλιάδες ανθρώπους και έχει κλείσει, παρά τη θέλησή τους, στα σπίτια τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια κατοίκους, σε ένα από τα πιο σκληρά lockdown που εφάρμοσε η χώρα.

Και οι τρεις ήταν ηλικιωμένοι -μεταξύ 89 και 91 ετών-, ανεμβολίαστοι, και με πολλά χρόνια προβλήματα υγείας.

Την Τρίτη, η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας ανέφερε ακόμη επτά θανάτους πολιτών, ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών, επίσης όλοι τους με υποκείμενα προβλήματα.

Ο απολογισμός παραμένει εκπληκτικά ελαφρύς στην πόλη όπου καθημερινά επιβεβαιώνονται κάπου 20.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: από την 1η Μαρτίου 390.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κανείς δεν είχε πεθάνει μέχρι την περασμένη Κυριακή.

Συγκριτικά, στο Χονγκ Κονγκ, από τον φετινό Ιανουάριο έχουν καταγραφεί σχεδόν 9.000 θάνατοι ανάμεσα στα 1,19 εκατομμύρια κρούσματα.

Οι ειδικοί αποδίδουν τον μεγάλο αριθμό θανάτων στο Χονγκ Κονγκ στο μικρό ποσοστό εμβολιασμού, μεταξύ των ηλικιωμένων: Μέχρι τις αρχές Απριλίου, μόλις 48% των ανθρώπων άνω των 70 ετών είχαν λάβει και τις δύο δόσεις.

Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα έχει πάντως μετατραπεί στο θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα αφότου ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Από την εκδήλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων κάτω από τις 190.000. Οι αριθμοί αυτοί, εντυπωσιακά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Ωστόσο, το ποσοστό εμβολιασμού είναι ανησυχητικά χαμηλό στους ηλικιωμένους και στην κεντρική χώρα. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Σαγκάης παραδέχθηκαν προχθές Κυριακή ότι λιγότερα από τα δύο τρίτα των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό χαμηλότερο από το 40% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν ήδη διαπιστωθεί θάνατοι αποδιδόμενοι στην COVID-19 στη Σαγκάη τις προηγούμενες εβδομάδες -όμως οι πληροφορίες αυτές λογοκρίθηκαν πολύ γρήγορα από τις κινεζικές αρχές.

Πολλά ερωτηματικά

Ο χαμηλός αριθμός θανάτων έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ κάποιων ειδικών έξω από την ενδοχώρα της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Ζιν Ντονγιάν, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι λιγοστοί θάνατοι στη Σαγκάη είναι εν μέρει αποτέλεσμα του τρόπου καταγραφής των θανάτων από κορωνοϊό στην κεντρική Κίνα.

«Οι μέθοδοι υπολογισμού των θανάτων εκεί είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούνται στο Χονγκ Κονγκ. Περίπου το 90% των θανάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε στο Χονγκ Κονγκ δεν θα μετρούνταν στην ενδοχώρα», είπε.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένας άνθρωπος θεωρείται ότι πέθανε από κορωνοϊό, αν είχε επιβεβαιωμένα μολυνθεί από τον ιό λιγότερο από 28 ημέρες πριν τον θάνατό του, ακόμη κι αν πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, λέει ο Ζιν.

«Στην κυρίως Κίνα, αν ο νεκρός είχε κάποια υποκείμενη ασθένεια, το πιθανότερο είναι ότι θα καταγραφεί ότι πέθανε από την ασθένεια και όχι από τον κορωνοϊό», λέει ο ιολόγος.

Μία ακόμη αιτία του μικρού αριθμού θανάτων ίσως είναι και ο μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών ασθενών. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο επιθετική και, πέρα από τους εμβολιασμούς, το μεγάλο ποσοστό ελέγχων βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά φέτος που η Κίνα ανακοινώνει θανάτους. Τον περασμένο μήνα η βορειοανατολική περιφέρεια Jilin ανακοίνωσε δύο θανάτους, τους πρώτους μετά από περισσότερο από έναν χρόνο. Όλο το 2021 η ενδοχώρα της Κίνας ανακοίνωσε μόνο δύο θανάτους, και τους δύο μέσα στον Ιανουάριο.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι και τα κρατικά ΜΜΕ αποδίδουν τους λιγοστούς θανάτους στην υποτιθέμενη επιτυχία της στρατηγικής μηδενικής ανοχής, ωστόσο όλο και περισσότεροι Κινέζοι αμφισβητούν έντονα ότι δικαιολογείται η επιβολή τόσο αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αναστέλλουν τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων.

Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους ήδη τρεις εβδομάδες, με πολλούς να παραπονιούνται για ελλείψεις στα τρόφιμα και τα φάρμακα, για άθλιες συνθήκες στα αυτοσχέδια κέντρα καραντίνας και για διαχωρισμούς γονέων από τα παιδιά τους.

Στα έντονα λογοκριμένα κοινωνικά μέσα, οι πολίτες βρίσκουν δημιουργικούς τρόπου για να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το παρατεταμένο lockdown, φτάνοντας να κάνουν αναρτήσεις σε φαινομενικά άσχετα hashtags, γεμάτες επικρίσεις και σαρκασμό.

Την Κυριακή, το τελευταίο λογοκριμένο hashtag στο Weido, το αντίστοιχο Twitter της Κίνας, ήταν η πρώτη γραμμή από τον εθνικό ύμνο της Κίνας, «Αντισταθείτε! Αυτοί οι άνθρωποι που αρνούνται να είναι σκλάβοι!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης