ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Αυτογκόλ της Δύσης οι κυρώσεις κατά Ρωσίας, ο οικονομικός βομβαρδισμός απέτυχε

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Λίγο μετά τις εκτιμήσεις της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το μπαράζ των δυτικών κυρώσεων «απέτυχε», ισχυριζόμενος ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η λιανική ζήτηση στη χώρα έχει εξομαλυνθεί.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει επ’ αόριστον με τα χρηματοοικονομικά της αποθέματα και θα πρέπει να μετασχηματισθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων, και πως θα χρειαστεί έως το 2024 για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 4%.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομία και τη ρευστότητα σε συνθήκες συρρίκνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας θα καταστήσουν τον δανεισμό φθηνότερο.

Ο Πούτιν κατηγόρησε εκ νέου τη Δύση ότι επιδιώκει να προκαλέσει «πανικό στις αγορές, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και ελλείψεις σε καταστήματα» και πως οι κυρώσεις έχουν τελικά οδηγήσει στην επιδείνωση της οικονομίας της.

«Η στρατηγική του οικονομικού βομβαρδισμού έχει αποτύχει» πρόσθεσε, απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης σε κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους.

«Η Ρωσία έχει αντέξει την άνευ προηγουμένου πίεση» είπε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι το ρούβλι έχει ενισχυθεί και η χώρα έχει καταγράψει ιστορικό υψηλό εμπορικό πλεόνασμα 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αντίθετα, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις απέτυχαν κατά των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, επιταχύνοντας τον πληθωρισμό και οδηγώντας σε πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Οι «απειλές» Μεντβέντεφ

Την προφανή ανησυχία της Ρωσίας για τις κυρώσεις και τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας αντανακλούν και οι δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην προέδρου της Ρωσίας και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», είπε κατηγορώντας την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η «κρυφή πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οι Ευρωπαίοι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους».

Επίσης μίλησε για τα επικείμενα προβλήματα όπως η έλλειψη βασικών προϊόντων διατροφής και «κύμα βίαιων εγκλημάτων» λόγω της μαζικής μετανάστευσης από την Ουκρανία στην Ευρώπη.

Όλες οι εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης