ΚΟΣΜΟΣ

Στη... Ρουάντα θα στέλνει η Βρετανία τους μετανάστες που περνούν παράνομα τα συνορά της

Έντονες αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή χώρα προκαλεί η ανακοίνωση της συμφωνίας αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ AP Photo/Ben Curtis

Συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ με το Λονδίνο υπέγραψε σήμερα η Ρουάντα προκειμένου να δέχεται στο έδαφός της μετανάστες και αιτούντες άσυλο διάφορων εθνικοτήτων που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία

Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε το Κιγκάλι με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

«Η Ρουάντα εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτή τη συνεργασία με τη Βρετανία να υποδέχεται αιτούντες άσυλο και μετανάστες και να τους προσφέρει νόμιμες οδούς για να ζουν» στη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίνσεντ Μπιρούτα.

Η συμφωνία με τη Ρουάντα, την οποία θα χρηματοδοτήσει η Βρετανία με 120 εκ. λίρες (144 εκ. ευρώ), προβλέπει ότι οι μετανάστες -των οποίων δεν διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητα ούτε ο τρόπος άφιξής τους στο βρετανικό έδαφος- θα «ενσωματωθούν στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», βάσει της ανακοίνωση του Κιγκάλι.

«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι, θα χαίρουν σεβασμού και ότι θα μπορούν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Ρουάντα, αν το επιθυμούν», πρόσθεσε ο Μπιρούτα.

«Είναι απάνθρωπο»: Έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία

Το σχέδιο αυτό του Λονδίνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι είναι «απάνθρωπο», ενώ η αντιπολίτευση έκρινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή παρέστη σε γιορτή γενεθλίων εν μέσω lockdown.

Αν και ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να ελέγξει τη μετανάστευση, ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη τριπλασιάστηκε το 2021.

Επιθυμώντας να ενισχύσει τη δημοτικότητά του και να προσελκύσει ψηφοφόρους ο Συντηρητικός πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του προσπαθούσαν επί μήνες να συνάψουν συμφωνίες με τρίτες χώρες προκειμένου να στέλνουν εκεί τους μετανάστες μέχρι να εξεταστεί η υπόθεσή τους. Η Γκάνα, μία από τις χώρες που ακούστηκε ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία για το θέμα, το διέψευσε κατηγορηματικά.

Σε ομιλία του που πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα από το Κεντ, κοντά στις αγγλικές ακτές όπου φτάνουν τα πλοιάρια των μεταναστών, ο Τζόνσον πρόκειται να παρουσιάσει τα σχέδιά του για την «εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, για την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων στη Μάγχη, για τις ποινικές διώξεις εναντίον εγκληματιών και για τον τερματισμό του βάρβαρου εμπορίου της ανθρώπινης μιζέριας», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν μια καλύτερη ζωή (…) και ελπίδα για μια νέα αρχή», πρόκειται να δηλώσει ο Τζόνσον. «Αλλά αυτές τις ελπίδες, αυτά τα όνειρα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Οι διακινητές αυτοί εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους και μετατρέπουν τη Μάγχη σε έναν υγρό τάφο».

Η αποστολή των αιτούντων άσυλο σε χώρες περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Βρετανία έχει στόχο να αποθαρρύνει όσους επιδιώκουν να φτάσουν στο βρετανικό έδαφος.

Ήδη ολοένα και περισσότεροι μετανάστες αποπειρώνται κάθε χρόνο να διασχίσουν τη Μάγχη: το 2021, 28.5000 άνθρωποι προσπάθησαν να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου, έναντι 8.466 το 2020 και μόλις 299 το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Όμως οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν αυτή τη «σκανδαλώδη» και «βάρβαρη» πολιτική, όπως τη χαρακτηρίζουν.

Ο Στιβ Βαλντέζ- Σίμοντς, διευθυντής αρμόδιος για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία Βρετανίας, επέκρινε «μια σκανδαλωδώς κακοσχεδιασμένη ιδέα» η οποία «θα προκαλέσει πόνο, ενώ παράλληλα θα κατασπαταλήσει τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος». Ο ίδιος υπογράμμισε και «τον επονείδιστο απολογισμό σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Ρουάντας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Refugee Action, τον Τιμ Ναόρ Χίλτον, πρόκειται για μια «δειλή, βάρβαρη και απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις και τον πόλεμο».

Η αντιπολίτευση επέκρινε το «απάνθρωπο» σχέδιο, ενώ ακόμη και μέλη των Συντηρητικών εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό. Ο βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται «για μια χονδροειδή απόπειρα να στραφεί η προσοχή» της κοινής γνώμης μακριά από το «partygate» του Τζόνσον.

Εξάλλου το βρετανικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να υιοθετήσει νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει τη δημιουργία κέντρων στο εξωτερικό στα οποία θα στέλνονται οι μετανάστες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για παροχή ασύλου αλλά και θα επιτρέπει στο λιμενικό να απωθεί εκτός των βρετανικών χωρικών υδάτων τα πλοιάρια των μεταναστών.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το νομοσχέδιο αυτό, αν εγκριθεί, θα αντίκειται στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την οποία έχει υπογράψει η Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης