ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν: Δεν έχω «κρυφή ατζέντα» για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ

Λεπέν: Δεν έχω «κρυφή ατζέντα» για έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ
Η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν AP Photo/Lewis Joly

Δεν έχει κάποια «κρυφή ατζέντα» για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ, δήλωσε η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η Λεπέν είπε: «Δεν έχω κρυφή ατζέντα. Νομίζω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού δεν επιθυμεί πλέον την ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, η οποία είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί με έναν απολύτως μη δημοκρατικό τρόπο, που πορεύεται με απειλές, με εκβιασμούς και η οποία εφαρμόζει πολιτικές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των πολιτών».

Η Λεπέν εγκατέλειψε παλαιότερα σχέδιά της να οδηγήσει την Γαλλία εκτός της ΕΕ, εκτός της ζώνης Σένγκεν και εκτός της ευρωζώνης.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συνθήκη Σένγκεν και θα αυξήσει τον αριθμό των τελειωνειακών υπαλλήλων, επαναφέροντας τους ελέγχους στα αγαθά τα οποία εισάγονται στη χώρα από άλλες χώρες της ΕΕ, ισχυριζόμενη, ότι μια τέτοια κίνηση θα αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της «απάτης».

Ερωτηθείσα αν θα εγκατέλειπε την ΕΕ σε περίπτωση που αποτύγχαναν όλες οι απόπειρές της να μεταρρυθμίσει το μπλοκ η Λεπέν απάντησε: «Σε καμία περίπτωση».

Αναφερόμενη στην πρόταση του προέδρου Μακρόν, να αμβλύνει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του για το συνταξιοδοτικό, είπε ότι είναι ένας «ελιγμός για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά θα υλοποιήσει το αρχικό του σχέδιο αν επανεκλεγεί».

«Πρόκειται για έναν ελιγμό του Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθειά του να κερδίσει ή τουλάχιστον να περιορίσει την αντίσταση από τους ψηφοφόρους της αριστεράς», είπε.

Ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα έτοιμος να αναπροσαρμόσει την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του εκλογικού προγράμματός του. «Είμαι έτοιμος να αλλάξω το χρονοδιάγραμμα και να πω ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προχωρήσουμε με μεταρρύθμιση μέχρι το 2030 αν αισθανθώ ότι οι πολίτες έχουν μεγάλη αγωνία», είπε και δήλωσε έτοιμος να «ανοίξει την πόρτα», ώστε το όριο συνταξιοδότησης να αυξηθεί από 62 έτη που είναι σήμερα στα 64 αντί στα 65 που ήταν η αρχική του πρόταση.

Ανταπαντώντας, η Λεπέν είπε, ότι «δεν υπάρχει κάτι για να περιμένουμε σε αυτό από τον Εμανουέλ Μακρόν. Θα συνεχίσει μέχρι το τέλος με την εμμονή του, γιατί είναι μια πραγματικότητα ότι το κατώτερο όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια είναι η εμμονή του».

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria, την οποία επικαλέστηκε ο σταθμός της βουλής, διαπίστωσε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα στηρίξει τώρα τον Μακρόν, το 15% την Λεπέν και το 62% δεν παίρνει θέση.

Τη Δευτέρα ο Μακρόν και η Λεπέν διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους που είναι τώρα αντιμέτωποι με την δύσκολη απόφαση αν θα στηρίξουν έναν ακροδεξιό λαϊκιστή υποψήφιο ή έναν φιλελεύθερο, τον οποίο, ωστόσο, πολλοί αντίπαλοί του αποκαλούν «πρόεδρο των πλουσίων».