ΚΟΣΜΟΣ

Η UN Women προειδοποιεί για βιασμούς και σεξουαλική βία κατά γυναικών και παιδιών της Ουκρανίας

Οι πρόσφυγες περιμένουν σε μια ουρά μετά τη φυγή από τη γειτονική Ουκρανία στο συνοριακό πέρασμα στη Μεντίκα, νοτιοανατολική Πολωνία, Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 (AP Photo/Sergei Grits)

Οι αυξημένες αναφορές για βιασμούς και σεξουαλική βία κατά γυναικών και παιδιών της Ουκρανίας πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και ανεξάρτητα για να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει λογοδοσία, δήλωσε τη Δευτέρα η Σίμα Μπαχούς, εκτελεστική διευθύντρια του UN Women (οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που εργάζεται για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών).

«Ο συνδυασμός του μαζικού εκτοπισμού με τη μεγάλη παρουσία στρατιωτών και μισθοφόρων, και η βαρβαρότητα που επιδεικνύεται εναντίον Ουκρανών αμάχων, έχει υψώσει όλες τις κόκκινες σημαίες», είπε η Μπαχούς.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος εμπορίας ανθρώπων στα σύνορα, με τις νεαρές γυναίκες και τους ασυνόδευτους έφηβους να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Η Μπαχούς απευθυνόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μετά την επιστροφή της από τη Μολδαβία, όπου παρατήρησε την ανθρωπιστική ανταπόκριση στα προσωρινά καταφύγια που δημιουργήθηκαν για ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα φιλοξενούνται 95.000 Ουκρανοί στη Μολδαβία, είπε η Μπαχούς.

Η UN Women, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ισότητας των φύλων και στην ενδυνάμωση των γυναικών, συνεργάζεται με ομάδες υποδοχής προσφύγων και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών επί του πεδίου στη Μολδαβία «για να διασφαλίσει ότι ο έμφυλος χαρακτήρας αυτής της κρίσης αντιμετωπίζεται με μια έμφυλη ευαισθησία».

Η Μπάχους τόνισε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια «ευαίσθητη ως προς το φύλο» ανθρωπιστική απόκριση, συμπεριλαμβανομένων «υπηρεσιών παροχής με έμφαση στην προστασία και αντιμετώπιση του αυξημένου τραύματος και των αναγκών ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης».

«Η ανταπόκριση με ευαισθησία στο φύλο και με επίκεντρο τους επιζώντες πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ανθρωπιστικής δράσης», είπε η Μπάχους, προσθέτοντας ότι παρά τη βία, «οι γυναίκες συνεχίζουν να υπηρετούν και να ηγούνται των κοινοτήτων τους και να υποστηρίζουν τους εσωτερικά εκτοπισμένους».

«Οι γυναίκες αποτελούν το 80% του συνόλου των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας στην Ουκρανία και πολλές από αυτές επέλεξαν να μην φύγουν», σημείωσε η Μπάχους. «Άκουσα από τις γυναίκες στα καταφύγια ότι και αυτές αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους και υποστηρίζουν την ανταπόκριση για τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής».

Παρόλα αυτά, η Μπάχους είπε ότι οι γυναίκες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απούσες από οποιεσδήποτε τρέχουσες διαπραγματευτικές προσπάθειες. Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να «διασφαλίσουν την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων ομάδων, σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την ειρήνη, τη διπλωματία και την ανθρωπιστική. Χωρίς αυτό, δεν θα έχουμε ειρήνη, ανάπτυξη ή ανθρώπινη ασφάλεια», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης